KO JE UGROŽEN U MAKEDONIJI? Xhemaili: Suživot u Makedoniji uvijek je bio itekako prisutan i moguć

11.05.2017. u 09:20

KULTURA

Dokumentarni serijal „Ugrožena većina“ koji se počinje emitirati na programu Al Jazeera Balkans govori zašto ni nakon pada komunizma nije došlo do uspostavljanja povjerenja između Makedonaca i Albanaca


FOTO: Ilustracija (Screenshot)

Makedonija se još od svog osnivanja specifično odnosila prema Albancima koji žive u njoj. Nastojeći zadržati taj odnos, opravdavala ga je tezom o ugroženosti makedonske većine i Albancima kao glavnim krivcima za takvo stanje. Ovakav način odnosa prema albanskom stanovništvu trajao je tokom komunističkog perioda od 1944. do 1990.

I nakon komunizma, s početkom pluralizma, nije došlo do uspostavljanja povjerenja, a sukobi Makedonaca i Albanaca su nastavljeni, što je kulminiralo 2001. godine, kada je došlo do oružanog konflikta. Dešavanja poslije Ohridskog sporazuma nisu ukazivala na to da je nemoguć suživot Makedonaca i Albanaca. O ovim i drugim dešavanjima saznat ćemo u Al Jazeerinom dokumentarnom serijalu "Ugrožena većina." 

Već samim svojim naslovom, najava serijala je izazvala mnoštvo različitih reakcija. Autor filma Suhejb Xhemaili za TBT je pojasnio da se radi o projektu koji za cilj ima smanjivanje razlika i podjela među Makedoncima, Albancima i ostalima te da je suživot u Makedoniji uvijek bio itekako prisutan i moguć.

Dokumentarni serijal „Ugrožena većina“ počinje se emitirati na programu Al Jazeera Balkans od 18.5. (četvrtak).(TBT, AJB)