SPECTATOR: SAD šalje istražitelja na Balkan. Veleposlanici US-a koji su “izvozili demokraciju” morat će napustiti položaje?

11.05.2017. u 14:20

POLITIKA

Američka zaklada i portal Spectator, koji se smatra dobro informiranim glede zbivanja na vanjskopolitičkom planu nove administracije predvođene predsjednikom Donaldom Trumpom, objavio je tekst u kojem najavljuje posjet izaslanstva iz Kongresa “problematičnim” državama Balkana


FOTO: Goodlatte (AP)

Američka zaklada i portal Spectator, koji se smatra dobro informiranim glede zbivanja na vanjskopolitičkom planu nove administracije predvođene predsjednikom Donaldom Trumpom, objavio je tekst u kojem najavljuje posjet izaslanstva iz Kongresa “problematičnim” državama Balkana, među kojima je i BiH, te najavljuje odlazak diplomata i zaokret Washingtona prema ovom dijelu Evrope. Predsjedatelj Odbora za pravosuđe republikanac Bob Goodlatte predvodit će petnaesteročlano izaslanstvo u hitnoj misiji u Grčku, BiH, Albaniju, Makedoniju, Kosovu, ali i Italiju s obzirom na to da se nastavlja favoriziranje iz Obamine ere – na štetu građana, lokalnih institucija i regionalne stabilnosti, prenosi Večernji list.

Političko nasljeđe

Kongresno izaslanstvo (poznato i kao codel) otputovalo je u subotu na desetodnevnu turneju istraživanja tijekom stanke u Kongresu. Pri tome Spectator navodi kako kongresno izaslanstvo dolazi u regiju, pa iako počesto njegovi posjeti ovise o State Departmentu, u ovom slučaju veleposlanici u svakoj od ovih zemalja su njihovi domaćini kao dio Obamine administracije koji nastavljaju provoditi naslijeđene politike, koje su pristrane prema određenim političkim strankama i nevladinim organizacijama, a koje su financirali iz raznih američkih fondova. Najavljuje se skori zaokret i odlazak tih veleposlanika. 
Pri tome Spectator ističe kako je gotovo nemoguće zamisliti da ovo izaslanstvo dobije nepristrane informacije od veleposlanstava koja su bila “jako intervencionistička u odnosu prema lokalnim politikama”. Za aktualnu američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack Spectator navodi kako se najviše iskazala kroz sudjelovanje u društvenim medijima i javnim sukobima s dužnosnicima na državnoj razini.

Sukob s Dodikom

Navodi se kako je BiH druga zemlja za koju su američki porezni obveznici osigurali 1,6 milijardi dolara inozemne pomoći. Navode kako je veleposlanica Cormack u roku od tjedan dana od dolaska u zemlju 2015. objavila blog o bh. obrazovnom programu, kritizirajući ga kako je diskriminatoran i etnički podijeljen, na što su iz Spectatora naveli kako je upravo ranija američka vlada stvorila naciju koja se temelji na nacionalnim podjelama u Daytonskom sporazumu. Naveli su i sukob s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom navodeći kako je on čelnik “problematične republike” u okviru jedne zemlje. Objašnjava se kako je sukob dosegnuo novu razinu – kada je osigurala da Dodik bude sankcioniran od američkog ministarstva financija i riznice koje ga je stavilo na “crnu listu” zbog obilježavanja 9. siječnja, blagdana sv. Stjepana koji obilježavaju pravoslavni Srbi. Spectator navodi kako je Dodik odgovorio te je veleposlanicu Cormack proglasio “neprijateljem Srba koji nije dobrodošao u RS”. Spectator navodi kako su općenito Obamini veleposlanici podržavali nacionalne napetosti “promicanjem političkih favorita iz prošlosti – prvenstveno socijalista i članova mreže Georga Sorosa (Albanija, Grčka, Makedonija) – i istodobno udaljavajući dužnosnike koji osjećaju da znaju što je najbolje za vlastitu zemlju (Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija)”.


(TBT/HMS)