FILOZOF RATA Levy: Srbija, kao i Bosna, moraju završiti sa zlim duhovima nacionalizma i tada će moći u Evropu

11.05.2017. u 09:19

POLITIKA

Dokumentarcima o ratom zahvaćenom Bliskom istoku, festival Beldocs je u Beograd doveo i Bernard-Henri Lévya. Kontroverzni francuski filozof bio je gost Kažiprsta B92


FOTO: Levy (Screenshot)

Dokumentarcima o ratom zahvaćenom Bliskom istoku, festival Beldocs je u Beograd doveo i Bernar-Henri Levya. Kontroverzni francuski filozof bio je gost Kažiprsta B92.

Upitan za svoje kontroverzne stavove iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, o srpskoj strani u sukobu i o tome da je Srbiju tada trebalo bombardovati, Levy je odgovorio:

"Nisam mislio da Srbiju treba bombardovati. Rekao sam da bombardovanje Sarajeva treba da prestane, a 1999. da Kosovo treba da bude nezavisno."

Francuski filozof kaže da je 1991. bio u Beogradu i da je tada sve izgledalo kao prava demokratska revolucija, a da je Slobodan Milošević bio taj koji je izveo kontrarevoluciju.

"Srbija, kao i Bosna i Hercegovina, moraju da završe sa zlim duhovima nacionalizma i tada će moći u Evropu", odgovorio je Levy, na pitanje kako vidi težnju Srbije da se pridruži Evropskoj uniji.

Govoreći o svojim dokumentarnim filmovima "Pašmerga" i "Bitka za Mosul", koji su i povod njegovog dolaska u Beograd, Levy kaže da je pratio Kurde u borbi sa ISIS-om i bitku za oslobađanje Mosula, u kojoj su se "demokratske snage suprotstavile islamskim fašistima".

On je negirao tvrdnje da je "filozof rata", dodajući da se ljudi unazade u ratu, ali da postoje trenuci kad čovjek mora da ratuje protiv rata, kao što je to De Gaulle činio tokom Drugog svjetskog rata.

Komentarišući pobjedu Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj, Bernard-Henri Lévy je rekao da to dobra vijest, koja će doprinijeti tome da splasne populistički talas kako Francuskoj tako i u svijetu. On, međutim, ne misli da će se takav rezultat u potpunosti odraziti i na predstojeće parlamentarne izbore, pošto su obje strane poslije izbora oslabljene.


(TBT, B92)