AGRESIVNA REAKCIJA TURSKE: Neprihvatljivo američko naoružavanje sirijskih Kurda

11.05.2017. u 09:19

GLOBAL

Ankara tvrdi da slanje oružja Jedinicama narodne odbrane, koje Turska smatra terorističkim snagama, nikome neće biti od koristi


FOTO: (EPA)

Turska je odluku SAD-a da opskrbi teškim oružjem kurdske Jedinice narodne odbrane, koje se bore u Siriji, nazvala "neprihvatljivom".

"Snabdijevanje YPG-a oružjem neprihvatljivo je. Takva politika neće nikome biti od koristi", rekao je zamjenik premijera Nurettin Canikli za TV Haber, prenosi AFP.

Washington vidi YPG kao najboljeg saveznika u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, dok ih Turska vidi kao terorističke snage, navodi agencija.

'Nema tu nikakve razlike'

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kritizirao je odobrenje američkog predsjednika Donalda Trumpa Pentagonu za opremanje i naoružavanje kurdskih elemenata Sirijskih demokratskih snaga, javlja Anadolija.

“I YPG i PKK [Radnička partija Kurdistana] su terorističke organizacije. Nema tu nikakve razlike. Samo se drugačije zovu i svako oružje koje dođe u njihove ruke je prijetnja za Tursku. I ranije smo vam pokazivali da smo od terorista PKK-a u Turskoj zapljenjivali oružje koje je davano sirijskom YPG-u“, kazao je Cavusoglu u Podgorici.

Odluka SAD-a o snabdijevanju oružjem pomoći će legitimizaciji YPG-a, kazala je prethodno za AP visoka zvaničnica YPG-a Ilham Ahmed.

Dodala je da je vrlo vjerovatno da će ta odluka naići na "agresivnu reakciju" turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji će sljedeće sedmice biti u posjeti Washingtonu.

Američki predsjednik odobrio je u utorak snabdijevanje oružja kurdskom YPG-u.

Sredstva za "pružanje podrške YPG-u odobrena su", saopćio je jedan zvaničnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Kako on navodi, odobrenje važi odmah, ali će dostava oružja tek biti dogovorena.

Bitka za Raqqu

Problem da li naoružati Kurde bio je sporan za Trumpovu administraciju jer je viđen kao potez koji će razljutiti NATO-saveznika Tursku, navodi AFP.

Zvaničnik nije saopćio kakvo će naoružanje biti pruženo Kurdima, ali će biti upotrijebljeno za osvajanje uporišta ISIL-a, grada Raqqe u Siriji.

Raqqu, koju ISIL naziva prijestonicom svog "kalifata", trenutno opkoljavaju borci kurdske i sirijsko-arapske alijanse, a zvaničnici očekuju brutalnu borbu, navodi AFP.


(TBT, Agencije)