UPOZNAJTE “HIJARBIE”: Najpoznatija lutka od sada nosi hidžab

10.05.2017. u 02:10

LIFESTYLE

Prošle godine podigla se velika prašina u javnosti kada je objavljena vest da kompanija za proizvodnju igračaka “Mattel” pušta u prodaju barbike različitih figura. Na policama radnji tako su se pojavile lutke različitih visina i figura


FOTO: (Eric Prunier / Flickr.com )

Međutim, ovaj potez i dalje nije zadovoljio mnoge, koji su smatrali da barbike i dalje pružaju nerealnu sliku o tome kako žena treba da izgleda.

Iz tog razloga, mnogi pojedinci pristupili su izradi drugačijih vrsta lutaka, kao što su trudna barbika, barbika koja doji i barbika koje nosi hidžab.

Umjesto da naprave nove lutke, tri mame iz Pittsburgha su počele da prave i da prodaju hidžabe za barbike.

Inicijativa, zvana “Hello Hijab” nosi poruku da “iako izgledamo drugačije i imamo drugačija vjerovanja, naše sličnosti daleko nadilaze naše različitosti”.

Dame se nadaju da će hidžab ohrabriti djecu da prihvate druge kulture.

“Težimo ka stvaranju svijeta gdje ćemo svi živjeti u miru i voljeti se međusobno” izjavile su mame.

Ručno pravljeni hidžabi koštaju šest dolara i 100 odsto sredstava će biti donirano organizaciji koja “štiti i poštuje multikulturalne zajednice”.

Jedna od kreatorki Gisele Fetterman došla je na ovu ideju nakon što je probala da redizajnira lutke kojima se igra njena petogodišnja kćerka Grace.

“Mislim da djevojčice i dječaci treba da imaju pristup ovim lutkama, kako bi bili upoznati sa ljudima koji izgledaju drugačije od njih i koji vjeruju u neke druge stvari” izjavila je Fetterman.

Međutim, ovo nije prvi pokušaj da se naprave barbike koje nose hidžab. Prošle godine, Instagram profil jedne žene privukao je svjetsku pažnju zbog slika na kojima se nalazi barbika sa hidžabom.

“Hijarbie” je djelo Nigerijske naučnice Haneefe Adam. Umjesto uobičajnih mini suknjica, kratkih pantalona i haljinica koje nose barbike, hijarbie je potpuno pokrivena. Profil ima 80.000 pratilaca koji obožavaju novi barbiku.

“Mislim da nikad nisam videla barbiku koja nosi hidžab, pa sam odlučila da otvorim Instagram nalog na kojem objavljujem fotografije barbika odjevenih u odjeću koju sama pravim. Smatram da je veoma važno da lutka bude obučena isto kao i ja” rekla je Adam.(TBT)