KUDA ĆE TO TURSKA AKO NE U EVROPU? Sputnjik: Da li Erdogan želi "tursku uniju" do Balkana?

09.05.2017. u 03:38

ANALITIKA

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je prije nekoliko dana EU da nije bila „iskrena i poštena“, jer je „ostavila Tursku da čeka ispred njenih vrata“


FOTO: Erdogan (AP)

On je ponovio da će njegova zemlja na referendumu odlučiti hoće li nastaviti put ka članstvu u toj organizaciji.

Ove izjave turskog lidera podgrejale su spekulacije da Erdogan, udaljavanjem od Brisela, zapravo dugoročno planira stvaranje neke sopstvene „turske unije“.

I zaista, kuda će to Turska, ako ne u EU?

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević za Sputnjik kaže da je to pitanje od milion dolara, na koje je teško odgovoriti iz niza razloga.

„Prije svega, zato što ne vjerujem da je Erdogan čovjek koji donosi konzistentne, dugoročne i definitivne odluke. Također, on je svjestan toga da je u poziciji da može u svakom trenutku da sjedi na više stolica, jer je Turska po svojoj geostrateškoj poziciji i situaciji, sviđalo se to nekome ili ne, veliki igrač i beskrajno bitna i Zapadu i Istoku. Mislim da on u ovom času vrši pritisak na Brisel, mada jako dobro zna da niti je EU danas ono što je bila ranije, niti je u mogućnosti da mu odgovori na neke njegove zahtjeve“, objašnjava Dizdarević.

Prema njegovom uvjerenju, EU je napravila veliku grešku što nije prihvatila Tursku u svoje okrilje u vrijeme kada je to mogla — onda kada je ta država bila sekularna, ekonomski moćna i vrlo značajna. U politici, ističe Dizdarević, nema praznog prostora — ako nećete vi, hoće neko drugi — a samoj Turskoj je takav potez pomogao u otklizavanju ka pravcu koji apsolutno nije evropski. Zato, dodaje, najava referenduma nije iznenađenje.

„Erdogan zna da Turska, ovakva kakva je, ne može formalno da bude primljena u EU iz niza razloga — unutrašnjeg karaktera, režima, načina na koji se on ponaša, ponovnog uvođenja smrtne kazne… Znajući da nema otvorena vrata u Briselu, on od toga pravi dobitak za sebe, sa izjavama i ponašanjem koje će na talasu populizma ojačati njegove snage unutar Turske. Međutim, bez obzira na to što Erdogan ima vrlo visoko mišljenje o poziciji Turske i samom sebi, ne vjerujem da može da okupi neke nove snage i neku novu regionalnu, međunarodnu asocijaciju oko sebe, koja bi uključivala Balkan, Bosnu i Hercegovinu, Sandžak, Kosovo, Albaniju i tako dalje. Ne mislim da se to može dugoročno izroditi u neku veliku koaliciju sa njim, a on će tamo nastaviti da balansira vodeći računa isključivo o svojim interesima“, kategoričan je Dizdarević.

Kako kaže, turski lider ni u arapskom svijetu nema jaku konekciju, jer Arapi nikada nisu bili previše bliski Turskoj, niti je Turska mogla na tim prostorima da nadvlada stare arapske centre, bez obzira na to kakva je tamo trenutna situacija.


(TBT)