OD REFORMATORA DO OTPADNIKA: Rektor Al-Azhara smijenjen nakon „otpadničkih“ izjava

09.05.2017. u 03:38

RELIGIJA

„Moj odgovor... bio je netačan i kosi se s uvjerenjima Al-Azhara,“ kazao je Taha u izvinjenju objavljenom na univerzitetskoj web stranici.

FOTO: Taha (Reuters)

Rektor egipatskog Al-Azhar univerziteta, jednog od vodećih islamskih centara učenja u svijetu, smijenjen je nakon što je bivšeg muslimanskog reformatora označio kao „otpadnika“, kazali su iz institucije.

Odluka je donesena pošto su kritičari vršili pritisak na Al-Azhar kazavši da stari autoriteti sunnitskog islama nisu učinili dovoljno da se suoče sa islamskim ekstremizmom.

Ahmed Hosni Taha, v.d. rektora, u četvrtak je primoran izviniti se nakon izjave da je reformator Islam al-Behairy bio „apostat“ zbog napada na neke od učenjaka koji su donijeli islamski zakon.

Nakon njegovog izvinjenja, u petak je uslijedilo saopćenje iz Al-Azhara u kojem se navodi da je veliki imam Ahmed al-Tayeb, direktor institucije koja vodi univerzitet, zamijenio Tahu.

Taha je komentirao Behairyja tokom tv intervjua.         

„Moj odgovor... bio je netačan i kosi se s uvjerenjima Al-Azhara,“ kazao je Taha u izvinjenju objavljenom na univerzitetskoj web stranici.

Behairy je bio voditelj emisije koji je razbjesnio Al-Azharovu tradicionalnu ulemu napadima na religijske knjige i neke od najvažnijih učenjaka sunnitskog islama.

Osuđen je na godinu dana zatvora zbog „vrijeđanja religije“, ali ga je predsjednik pomilovao te je pušten krajem 2016.

(TBT)