SAFIR SVJETSKOG OCEANA: Ovo je jedino more koje nema dodir sa kopnom!

08.05.2017. u 03:41

TEME

Sargaško more jedino je na svijetu koje ni sa jedne strane nije okruženo kopnom


FOTO: (public)

Svako more na svijetu je u cijelosti ili nekim dijelom okruženo kopnom. Osim jednog. U sjevernom Atlantskom okeanu nalazi se more koje prkosi ovom pravilu jer je jedino koje je okruženo - vodom.

Sargaško more, nazvano po vrsti alge sargassum koja se u velikoj mjeri može naći u vodama u ovom području, jedino je more na svijetu koje nema obalu.

Umjesto kopna, njega okružuju četiri okeanske struje: struja Sjevernog Atlantskog okeana na sjeveru, Golfska struja na zapadu, ekvatorijalna struja Sjevernog Atlantskog okeana na jugu i Kanarska struja na istoku. Ove struje formiraju kružno strujanje koje se kreće u smeru kazaljke na satu i tako zaokružuje Sargaško more kao što bi to činilo kopno.

Ne samo zato što je Sargaško more poznato po ovom krugu struja već je zbog njih i vidljivo jer se tamna voda raspoznaje i sa razdaljine od 60 metara. Sargaško more poznato je i po tome što se spominje i u romanu "20.000 milja pod morem" Jules Vernea. Druga strana medalje je to što zbog mirnih voda ovo more u pojedinim delovima skuplja oko 200.000 dijelova đubra na jednom kvadratnom kilometru.


(TBT, AO, Newsweek.rs)