HITLEROV NEĆAK: Zašto mrzim svog strica

07.05.2017. u 01:13

TEME

William Patrick Hitler, koji je sin Adolfovog brata Alojza, pružio je neobičan uvid u život Firera u tekstu pod nazivom "Zašto mrzim svog strica" koji je sada na aukciji


FOTO: (Profimedia)

Novinski članak nećaka Adolfa Hitlera, koji je pobjegao u SAD nakon što je optužen da je ucjenjivao nacističkog lidera, ponuđen je na aukciji.

William Patrick Hitler, koji je sin Adolfovog brata Alojza, pružio je neobičan uvid u život Firera u tekstu pod nazivom "Zašto mrzim svog strica", piše Daily Mail, prenosi B92.

Ovaj članak objavljen 4. jula 1939. na šest strana, opisuje Hitlerov "brutalni" temperament, njegovu naviku da mlati bičem dok šeta i žene koje su dolazile u Williamovu rezidenciju u Berhtesgardenu.

Ilustrovani članak napisan je dva meseca prije početka Drugog svjetskog rata i to nakon što je William pobjegao u SAD, zbog optužbi da je ucjenjivao strica.

Zapravo, on je u Engleskoj počeo da se suočava sa sve većim problemima zbog svog prezimena i tražio je od Hitlera posao u Njemačkoj, ali je njegovo pismo pogrešno protumačeno kao prijetnja da će medijima reći kako je Adolfov djeda s očeve strane zapravo bio jevrejski trgovac.

William je postao američki državljanin i borio se za svoju novu zemlju u mornarici na Pacifiku.

Otpušten je iz rata nakon ranjavanja, a ostatak života proveo je u Quinsu. Ime je promijenio 1946. i oženio se Njemicom s kojom je dobio sinove Alexa (64), Louisa (62) i Briana (48).

Umro je u New Yorku 1987.


(TBT)