TADIĆ: Nisam pregovarao da Ganić ne bude izručen Srbiji

06.05.2017. u 08:22

REGIONAL

Nekadašnji predsjednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je u Danu uživo na N1 da nikad nije pregovarao da Ejup Ganić ne bude izručen Srbiji


FOTO: Tadić (FoNet Zoran Mrđa)

Prema njegovim tvrdnjama on je učinio sve da do izručenja dođe, kao što je činio sve da svako ko je odgovoran za ratne zločine nađe mjesto u odgovarajućem sudu.

Nakon odluke o neizručenju Ramuša Haradinaja Srbiji, otvoren je slučaj Ejupa Ganića, člana ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine kojeg srpsko tužilaštvo tereti za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, a koji je za vrijeme predsjedničkog mandata Borisa Tadića pušten iz pritvora u Londonu.

"Srbija je pokrenula sve prodecuralne aktivnosti da on bude izručen. Bilo je dosta slučajeva u prošlosti, izručenje zavisi i od političkog faktora. I sudovi u svijetu su pod određenim političkom pritiskom i oni uzimaju u obzir, uključujući i Međunarodni sud pravde, političke razloge", rekao je Tadić.

On tvrdi da je riječ o staroj aferi, podsjećajući da je još 2010. godine bilo sličnih napisa u medijima.

Tadić tvrdi da nema dokaza protiv njega i poručuje da jedva čeka da se susretne na sudu sa svima koji ga optužuju. Smatra da je trenutak izabran kako bi se pokrila afera oko slučaja Haradinaj.

"Prije nekoliko dana sam rekao, pored toga što je teško obezbijediti izručenje, mora pogledati da li je istina to što je francuski sud naveo da je Srbija napravila proceduralne greške. Zanima me da li je upućena žalba francuskom sudu. Na to je krenula nova medijska afera i to je odgovor vlasti na moje elementarno pitanje", kaže on.


(TBT)