U KRUGU IZBORNOG ZAKONA Radončić: Bez drugog izbornog kruga i bošnjački član Predsjedništva BiH je nelegalan

06.05.2017. u 08:22

POLITIKA

“Ja sam potpisao zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer u pojedinim rješenjima koja su ponuđena on i jeste ugrožen”, rekao je Radončić


FOTO: Radončić (Avaz)

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je da hitnom proceduru izmjena Izbornog zakona BiH nije doveden u pitanje izbor samo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, već i onog koji se bira iz reda bošnjačkog naroda.

“Niko ne spominje da se član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka bira jednom trećinom glasova i tako upravlja cijelim korpusom. Mi smo jedina zemlja na svijetu koja nema drugi izborni krug za člana Predsjedništva BiH”, kazao je Radončić.

Istakao je da u BiH ne postoji ni mogućnost održavanja vanrednih izbora te da je previše važnih pitanja postavljeno da bi se u hitnoj proceduri mijenjao Izborni zakon BiH.

“Ja sam potpisao zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer u pojedinim rješenjima koja su ponuđena on i jeste ugrožen”, rekao je Radončić.

Na pitanje o nepostojanju zakona o porijeklu imovine Radončić je odgovorio da je to nešto što bi trebao podržati svaki političar te da će on glasati za takav zakon.


(TBT)