AKO JE DRUGOVAO, DA LI JE ALIJA ŠUROVAO SA RADOVANOM?! Karadžić: Alija mi je kao lider bio prihvatljiviji od bosanskih komunista koji su bili nacionalisti

06.05.2017. u 08:22

TEME

Alija je bio moj komšija, često smo šetali od grada do kuće. Njegove ideje, kleo se, odnose se samo na muslimane i njihov način života. Ja sam mislio: neka žive kako hoće"


FOTO: Karadžić, Izetbegović (public)

Haški optuženik Radovan Karadžić u nastavku ispovijesti za Večernje Novosti govorio je o razočarenju zbog formiranja SR Jugoslavije, ali o drugovanju sa Alijom Izetbegovićem.

Na pitanje kako je postao lider Karadžić kaže: "Među sobom smo razmatrali kome da ponudimo vođstvo. Milorad Ekmečić je to odma odbio i predložio da nađemo nekoga ko voli da bude vlast, jer će, braneći sebe, braniti i narod od kog mu zavisi izbor. Loša strana je bila u tome što bi takav mogao čuvati vlast kako su činili naši komunisti, dodvorivanjima i izdajom narodnih interesa. I nekoliko drugih je odmah odbilo. Saglasili su se sa mojim prijedlogom da se vođstvo ponudi Nenadu Kecmanoviću, ili Draganu Kaliniću, ili obojici, da se formiraju dva krila - socijaldemokratsko i narodnjačko, pa da jedno vodi jedan, a drugo drugi. No ni oni nisu mogli da prihvate, a i Ante Marković je bio privlačniji od nas."

Govoreći o svom odnosu sa Alijom Izetbegovićem Karadžić, ističe da mu se lider tadašnjih Muslimana u početku učinio prihvatljivijim, jer su komunisti bili bosanski nacionalisti s ciljem da stvore Bosnu-naciju.

"Alija je bio moj komšija, često smo šetali od grada do kuće. Njegove ideje, kleo se, odnose se samo na muslimane i njihov način života. Ja sam mislio: neka žive kako hoće. Pokazao se da je na lukav način bio u pravu: sprovest će islamizaciju muslimana i kmetizaciju kršćanstva", rekao je Karadžić.


(TBT)