IZBLIJEDJELA AMERIKA Tyson: Amerika se bliži svom kraju

06.05.2017. u 08:21

NAUKA

Slavni astorfizičar Neil deGrasse Tyson kaže da Amerika sve više odbacuje nauku, što znači da se bliži svom kraju


FOTO: Tyson (Gettyimages)

Slavni astorfizičar Neil deGrasse Tyson kaže da Amerika sve više odbacuje nauku, što znači da se bliži svom kraju.

“Ovo je početak kraja”, rekao je on za Yahoo.

“Početak kraja informisane demokratije je trenutak u kom ljudi diskutuju da li su objektivno utvrđene naučne činjenice tačne. Kad dođe do toga, ne postoji informisano donošenje odluka”, kaže on.

Tyson, koji je direktor Hayden Planetariuma u Američkom prirodnjačkom muzeju u New Yorku, kaže da ga uznemirava to što vlada ignoriše naučne izvještaje iz Nacionalne akademije nauka.

“Ako ćete ignorisati njihove izvještaje, ne postoji budućnost u pogledu zdravlja i bogatstva za ovu zemlju”, kaže on.

Tyson smatra da konkurencija na ovim poljima zahtijeva “inovativnost i inteligentno ulaganje” u nauku, tehnologiju i matematiku.

“Ako to nemate, gledajte kako Amerika polako blijedi. Već blijedimo. Samo gledajte kako nestaje. To nije nagla promjena. Ne, samo polako postajemo sve manje relevantni. Svet će donositi odluke bez nas”, kaže astrofizičar.

Tyson je rekao da političke debate treba da se orijentišu oko rješenja za probleme sa kojima se društvo suočava, umjesto oko elementarnih činjenica.

“Razočaran sam što zemlja u kojoj sam odrastao, ona koja je poslala čovjeka na Mjesec, razvila internet, lične računare i pametne telefone, debatuje šta jeste, a šta nije naučna činjenica”.


(TBT, HUFFINGTON POST )