PREDSJEDNIK JEMENA PROMIJENIO PLOČU: Emirati se ponašaju kao okupatori, a ne kao oslobodioci!

06.05.2017. u 08:21

GLOBAL

Tenzije su buknule uglavnom oko pitanja kontrole nad aerodromom u Adenu


FOTO: Hadi (public)

Jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur el Hadi optužio je Mohameda bin Zajeda, princa prijestolonasljednika Abu Dabija i zamjenika komandanta emiratskih oružanih snaga da se ponaša više kao okupator, nego oslobodilac Jemena

Sukob između njih dvojice prijeti da rasturi savez između snaga koje se bore protiv Huta. Izvori tvrde da je do neslaganja došlo oko toga ko će kontrolisati aerodrom u Adenu koji predstavlja glavnu vezu za snabdijevanje emiratskih trupa i predsjednika Hadija.

Sastanak koji je održan u februaru 2017. godine u Abu Dabiju završio se izlivima bijesa i obostranim protivoptužbama. Kada je Bin Zajed podsjetio Hadija koliko su se Emirati žrtvovali ne bi li oslobodili Jemen, Hadi je odgovorio da se Ujedinjeni Arapski Emirati u Jemenu ponašaju "više kao okupatorska sila, nego oslobodilačke snage". To je, kako tvrde očevici, još više razljutilo Bin Zajeda.

Situacija sa aerodromom prvi put je eskalirala kada Hadiju nije bilo dozvoljeno da na njega sleti početkom februara, nakon čega je predsjednik otpustio direktora aerodroma koji je odbio da izvrši naređenja. Onda je Hadi naredio opsadu aerodroma što je samo dodatno produbilo konflikte.

Sve je eskaliralo ponovo kada su Emiraćani koji su bili na aerodromu zabranili polijetanje aviona u kojem se nalazio predsjednikov tjelohranitelj general Muhran Kabati. Nakon tog incidenta, Hadi je otpustio guvernera i ministra Adena, a prijeti i da će nastaviti sa sličnim potezima, uprkos intervencijama Saudijske Arabije koja pokušava da smiri tenzije.

Reakcija Emirata također nije izostala, a na svom privatnom Twitter nalogu, šef diplomatije UAE Anvar Gargaš kritikovao je poteze jemenskog predsjednika i njegovog tjelohranitelja: ""Jedno od pravila politike jeste da sa saveznicima gradite povjerenje, ne zabadate im nož u leđa, vaše odluke bi trebalo da su u skladu sa vašim mogućnostima, a javni interes ispred ličnog".


(TBT; MEE, Newsweek.rs)