IZ OHR-A DAJU ZNAKE ŽIVOTA! Inzko: Međunarodna zajednica ne smije dozvoliti ugrožavanje dostignuća u BiH

03.05.2017. u 10:14

POLITIKA

Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je danas Budimpeštu gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm, državnim ministrom za pitanja Evropske unije Szabolcsom Takácsem i glavnim političkim savjetnikom mađarskog premijera Józsefom Czukorom


FOTO: Inzko (Agencije)

Tema sastanka u Budimpešti bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini i napori te zemlje da ubrza svoje euroatlantske aspiracije.

- Reformski pristup i prepoznavanje hitnosti trenutka moraju biti nezaobilazni elementi u tkivu bosanskohercegovačkih euroatlantskih aspiracija. S druge strane, međunarodna zajednica mora i dalje biti na oprezu i suočavati se sa izazovima koji bi mogli ugroziti stabilnost zemlje i njena dosadašnja reformska dostignuća. Fokus mora biti na reformama koje će omogućiti zemlji da iskoristi pozitivne efekte evropskih integracija. Kako BiH, tako i međunarodna zajednica, imaju svoje obaveze kada je u pitanju buduće mjesto Bosne i Hercegovine u zajedničkom evropskom zdanju. I jedni i drugi moraju ostati ustrajni tokom cjelokupnog procesa - rekao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.


(TBT)