ANKETA POKAZALA: 81% Amerikanaca na karti ne može pronaći arapski svijet

03.05.2017. u 10:14

TEME

Prema rezultatima ankete Arab News/YouGov, većina Amerikanaca ima šturo znanje o arapskom svijetu, a njih 8 od 10 regiju ne znaju prepoznati na karti.


FOTO: (Arab News/You Gov)

Anketa koja je obuhvatila 2.057 ljudi u SAD-u je otkrila uznemirujuće nizak nivo svijesti o Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, ali i želju za većom zastupljenošću regije u medijima.

Više od petine anketiranih kazalo je da Agrabah – izmišljeni grad iz „Aladdina“ – zaista postoji u arapskom svijetu. Još veći procenat njih, 38%, podržalo bi američku zabranu ulaska građanima Agrabaha ukoliko se pokažu kao prijetnja.

Međutim, američko neznanje obuhvata mnogo više od Disneyevog svijeta. 

Anketa „Slika arapskog svijeta u SAD-u“, koja se sprovodila u periodu od 17. do 21. marta, pokazala je da više od 65% anketiranih zna vrlo malo o arapskom svijetu, a 30% njih uopće nije zainteresirano za bliže upoznavanje regije.

Preko  tri četvrtine anketiranih kazalo je da ih ne zanima putovanje u arapski svijet, a 39% njih smatra kako je regija suviše opasna za posjete.

Rezultati ankete su objavljeni danas, u vrijeme kada se u Dubaiju održava Arapski medijski forum (AMF). Panel diskusija Arab Newsa u na temu „Slika arapskog svijeta na Zapadu“ bit će održana danas, drugi dan Foruma, kako bi se razgovaralo o ulozi medija u rješavanju problema oko percepcije regije.

Prema anketi Arab News/YouGov , ovo je značajno ako imamo u vidu da se slaba zastupljenost arapskog svijeta u vijestima smatra jednim od faktora koji utječu na nedovoljnu informiranost Amerikanaca.

Skoro 8 od 10 anketiranih kažu da prate međunarodne vijesti, ali samo 24% njih prate one koje donose informacije iz arapskog svijeta. Ipak, polovina njih smatra da američki mediji ne pokrivaju dovoljno ovu regiju.

Stephan Shakespeare, izvršni direktor firme za anketiranje YouGov, kaže da su rezultati značajni ali su i razlog za zabrinutost, naročito u vrijeme kada predsjednik Donald Trump povećava angažiranost SAD-a u arapskom svijetu.

„Od Trumpovog dolaska Amerika djeluje više izolacionistički, a u isto vrijeme i spremnije da intervenira brzom vojnom akcijom, izazivajući Rusiju iznenadnim napadom u Siriji,“ kazao je Shakespeare.

„Šta god ko mislio o ovoj situaciji, svi se sigurno nadamo većem razumijevanju među svim narodima svijeta.“

Shakespeare je, pak, istaknuo „optimističnije“ pokazatelje rezultata ankete.

Na primjer, kad je riječ o imigraciji – jednom od ključnih tema posljednjih američkih izbora – rezultati su bili mahom pozitivni.

Anketa je pokazala da 63% anketiranih vjeruje kako se imigranti iz arapskih zemalja iskreno pokušavaju integrirati u američko i zapadna društva.

Shakespeare je također ukazao na želju američkih državljana da nauče više o Bliskom istoku, a što je i dio programa Arapskog medijskog foruma.

„Oko trećine (anketiranih) voljelo bi gledati više vijesti o društvenim, kulturnim i naučnim aspektima regije,“ naovdi Shakespeare. „Izgleda da postoji spremnost da se slušaju i gledaju detaljnije i pozitivnije vijesti.“

(TBT, Prevela Jasmina Drljević)