U VIJEĆU SIGURNOSTI UN NEMA PRAVDE! Erdogan: Meni je dovoljno da me zavole ugroženi i obespravljeni čije interese branim

03.05.2017. u 01:42

GLOBAL

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija nema pravde, iako je upravo to njegova osnovna zadaća, javlja Anadolu Agency (AA)


FOTO: Erdogan, Modi (AP)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija nema pravde, iako je upravo to njegova osnovna zadaća, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru zvanične posjete New Delhiju, turski predsjednik Edogan i premijer Indije Narendra Modi predvodili su dvije delegacije na bilateralnom sastanku, nakon kojeg je potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma, a Erdogan i Modi su se obratili novinarima i oštro kritikovali mehanizam rada Ujedinjenih nacija.

Turski predsjednik je istakao kako Turska i Indija odlučno vode borbu protiv svih vrsta terorizma i kako je pobjeda sve bliže.

"Uvjeren sam da će vlasti Indije u potpunosti neutralizirati dejstvo terorističke organizacije FETO na svojoj terotoriji i ovom prilikom se ponovo zahvaljujem Indiji na iskazanoj solidarnosti sa Turskom i njenim narodom tokom neuspjelog julskog pokušaja vojnog udara", kazao je Erdogan.

Šef indijske vlade Modi je tom prilikom kazao kako je na sastanku razgovarano o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima, a posebno o neophodnosti reforme mehanizma rada Ujedinjenih nacija.

"Saglasni smo da bi povećanje broja članica Vijeća sigurnosti UN-a pozitivno doprinijelo faktoru zastupljenosti i efikasnosti rada tog tijela. Erdogan i ja smo također saglasni kako Vijeće sigurnosti treba odražavati sliku svijeta današnjice, a ne sliku svijeta prošlog stoljeća", kazao je Modi.

Ističući kako je terorizam zajednička prijetnja Indiji, Turskoj i cijelom svijetu, Modi je kazao kako terorizam nikada i ni na koji način ne može biti opravdan.

Nakon sastanka Erdoganu je na indijskom univerzitetu Jamia Millia Islamia uručena titula počasnog doktora nauka, a u obraćanju prisutnima na toj svečanosti turski predsjednik je kazao kako u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija nema pravde, iako je pravda jedna od osnovnih zadaća te institucije.

"Kada to kažem kritikuju me da sam grub i ne vole me. Nema veze, meni je dovoljno da me zavole ugroženi i obespravljeni čije interese branim", poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se i na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji, Erdogan je kazao da za neefikasnost Ujedinjenih nacija nema riječi ako se zna da je "ubica" Bashar al-Assada i dalje provodi državni terori kojim je ubio blizu milion ljudi.

"Mi nećemo svoja vrata zatvarati pred Sirijcima koji i dalje bježe od granata, bombi i hemijskog oružja. Jer kada bismo zatvorili svoje granice, zar i mi ne bi postali saučesnici u uništavanju sirijskog naroda", zaključio je Erdogan.


(TBT)