POSLALA PORUKU ŽENAMA ŠIROM SVIJETA: Ispovijest Saudijke koja je osvojila Mont Everest i vrhove šest kontinenata!

03.05.2017. u 01:42

TEME

"Ja sam živi dokaz tvrdnje da čovjek može da postigne šta god poželi ukoliko se tome zaista posveti. Ko bi prije samo nekoliko godina mogao da pomisli da će se jedna žena iz Saudijske Arabije popeti na najviši vrh svijeta?"


FOTO: (Profimedia)

Raha Moharak se popela na najviše vrhove šest od sedam svjetskih kontinenata i postala prva žena iz Saudijske Arabije, i arapskog porekla uopšte, koja se uspjela na Mont Everest.

Prilikom uspona na vrh Mekinli na Aljasci, Raha i njen tim su zapali u teškoće usljed snježne oluje koja je izbila praćena izuzetno niskim temperaturama i snažnim vjetrom. Jedva su izbjegli udar lavine.

"Bilo mi je potrebno više od godinu dana da prevaziđem stres koji sam tad pretrpjela", prisjeća se neuspjele ekspedicije iz 2015. godine.

Taj poduhvat bio je do sada najteži test za tridesetjednogodišnju Arapkinju koja trenutno živi u Dubaiju. Fizičke, mentalne, i društvene prepreke, ipak, nisu je spriječile da se popne na mnoge od najviših vrhova sveta, uključujući i sam Mont Everest.

"Ja sam živi dokaz tvrdnje da čovjek može da postigne šta god poželi ukoliko se tome zaista posveti. Ko bi prije samo nekoliko godina mogao da pomisli da će se jedna žena iz Saudijske Arabije popeti na najviši vrh svijeta?"

Uspon na Mekinli će pokušati po drugi put čim obezbijedi sponzora za novu ekspediciju. Bit će to za nju sedmi najviši vrh na sedmom kontinetu na koji se ispela, nakon što je savladala Kilimandžaro, Mont Everest, Vinson, Elbrus i Akonkagvu.

"U više navrata sam sebi postavljala pitanje da li mi je sve to potrebno, i nije li mudrije da prepustim inicijativu nekom drugom, nekom ko nije Saudijac? Ipak, potreba da se dokažem pred samom sobom i da ostvarim svoj san je bila mnogo jača od impulsa da odustanem."

Moharak za sebe kaže da je bila hrabro, smjelo, i butnovno dijete. Njenim roditeljima je od početka bilo jasno da se razlikuje od svojih vršnjaka. U potrazi za ostvarenjem svojih snova, ona je razbila brojne mitove o saudijskim ženama.

Nakon diplomiranja i tri godine rada, našla se pred životnim raskršćem: roditelji su je pozvali da se vrati u Saudijsku Arabiju. Očekivali su da se njihova kćerka mane karijere, nađe odgovarajućeg partnera, i uda se. Ona je, međutim, imala sasvim drugačije namjere.

"Nije mi bio cilj da razbijem bilo kakve stereotipe, osim onih o meni samoj. Zašto bih živjela život u skladu s tuđim društvenim očekivanjima?"

Iako nije imala ništa protiv udaje, ideja "stopiranja života" dok s tim ne završi bila joj je od početka odbojna.

"Koja djevojka ne bi željela princa na bijelom konju? Ni ja se po tome ne razlikujem od ostalih, samo mislim da nema smisla da ga dokono čekam. Ta ideja mi je veoma smiješna."

Ona priznaje da je povratak u Saudijsku Arabiju 2011. umalo bio katastrofalan. Navikavši na aktivan sportski život u inostranstvu, ona nije mogla da se pomiri s ograničenjima koja su je sačekala po povratku kući.


FOTO: (Profimedia)

Kako je sve počelo

Nevjerovatna priča ove žene počela je u jednom običnom razgovoru s prijateljicom koja je uzgredno pomenula planinarenje. Ono joj je momentalno privuklo pažnju, kao disciplina koja spaja atletske sklonosti s avanturističkim duhom.

Kada je svoje planove otkrila prijateljima, oni su bili uvjereni da se šali. Ipak, njihov skepticizam ju nije omeo.

"Nisam htjela da dopustim da mi iko drugi određuje granice mogućeg."

Moharakova zahvalnost duguje i svojoj porodici koja nikada nije pokušala da utiče na njen avanturistički duh. Ipak, s planinarenjem se nisu u početku složili. U dugačkom mailu koji je poslala ocu, objasnila je namjeru da se popne na Kilimandžaro, prvi od svjetskih vrhova koje će kasnije osvojiti.

"Pisala sam mu rekavši da je njegovo učenje u mene usadilo vjeru u nepobedivost. On me je naučio da vjerujem u sebe, svoje sposobnosti i snove. Kako onda da mi kaže da se manem nečega u šta vjerujem i što želim?"

Nakon par mjeseci ubjeđivanja, prihvatila se puta na Kilimandžaro.

"Moji roditelji su me gledali kako ronim, skijam, vidjeli su me povrijeđenu, a šavovima, previjenu u urgentnom centru. Prema tome, nije im bilo teško da se naviknu na moj novi hobi".


FOTO: (Profimedia)

Podrška i kritike

Roditelji su joj tako postali izvor stalne podrške.

"Sve vrijeme su se birnuli, oko moje bezbjednosti, oko kulturoloških implikacija onoga što radim, nisu bili sigurni šta da očekuju, ali su sve vrijeme bili uz mene."

Reakcije sredine su bile raznolike. Bliski prijatelji Moharakove nisu se previše začudili njenoj najnovijoj strasti.

"Nekima se sve ovo od početka nije sviđalo. Rekli su da nanosim ljagu porodici", objašnjava ona, dodajući da je bilo i blažih kritika."Zašto ne možeš da budeš kao sve ostale djevojke, zašto moraš da se razlikuješ", neki bi je pitali.

Na kraju, uprkos svim preprekama, Raha Mohakar se decembra 2011. popela na Kilimandžaro, na kraju ekspedicije koju je platila sopstvenim novcem, nakon nekoliko mjeseci samostalnih priprema.

Pored kondicionog treninga, ona je na internetu istraživala tajne planinarskog sporta kako bi pripremila svoje tijelo i svoj um za buduće izazove.

"Budući da u tom trenutku nisam imala nikakvo praktično iskustvo u planinarenju, poduhvat mi je pao teško, u emotivnom i u fizičkom pogledu."

Najteže od svega bila joj je aklimatizacija na niske temperature velikih visina. U jednom času, našla se na ivici smrti jer joj je temperatura pala ispod metaboličkog minimuma.

Na kraju puta koji je završila uz nemalu pomoć ostalih članova tima, ugledala je sunce koje joj je polako topilo led sa lica. Uslijedila je euforija izazvana jedinstvenim pogledom koji se pruža s najvišeg vrha Afrike.

"U tom času, shvatila sam da mi je planinarenje sudbina."

Nakon uspješnog osvajanja Kilimandžara, Moharakova je postala nezaustavljiva. Popela se na osam vrhova u rasponu od 12 mjeseci. U historiju je ušla 2013. godine, kao prva Arapkinja koja se uspela na krov svijeta, Mont Everest.


FOTO: (Profimedia)

Poruka saudijskim ženama

Moharakova se nada da će njena priča inspirirati žene da ostvare svoje namjere i preispitaju položaj u kome se nalaze.

"Stvari se mijenjaju, ali ne dovoljnom brzinom."

U posljednje vrijeme, ona radi na svojoj prvoj knjizi koja se ne bavi planinarenjem, već prevazilaženjem prepreka u ostvarivanju svojih snova.

Roditelji su joj ponosni i nakon svega vjeruju da je njihova kćerka sposobna na sve.

Kao borac za ravnopravnost polova, Moharakova koristi svaku priliku da promoviše žensko učešće u sportu.

Vjeruje da je bitno obrazovati djevojčice i objasniti im da nisu manje vrijedne od dječaka.

"Moj doprinos društvu je mali, ali se nadam da će pokazati kako je moguće ostvariti svoje snove ukoliko smo dovoljno hrabri da za njima posegnemo."

"Lako je osvajati planinske vrhove, ali je teško mijenjati mentalitet ljudi", zaključuje ona.


(TBT, MEE, Newsweek.rs)