BLADY TONY Blair: Brexit mi je dao direktnu motivaciju da se više uključim u politiku

03.05.2017. u 01:42

GLOBAL

Bivši britanski premijer tvrdi da osnivanje pokreta protiv Brexita ne bi bilo protivljenje volji naroda koji je glasao za napuštenje evropskog bloka na prošlogodišnjem referendumu


FOTO: Blair (Profimedia)

Bivši britanski premijer Tony Blair najavio povratak u politiku 20 godina nakon što je trijumfovao na parlamentarnim izborima.

"Brexit mi je dao direktnu motivaciju da se više uključim u politiku", rekao je Blair za tabloid Mirror. "Morate da uprljate ruke i ja ću to da učinim".

On je naveo da mu je cilj da omekša Brexit i "oblikuje političku debatu", ali da trenutno ne planira da se vrati u prve političke redove niti da postane poslanik.

"Daily Telegraph" prenoseći njegovu izjavu navodi da Blair izgleda postavlja temelje za formiranje nove političke stranke ili pokreta i podsjeća na primera Nigela Faragea koji je bio na čelu pokreta za izlazak zemlje iz EU zajedno sa svojom Partijom za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva, iako nikada nije bio poslanik te stranke u britanskom parlamentu.

Blair tvrdi da osnivanje pokreta protiv Brexita ne bi bilo protivljenje volji naroda koji je glasao za napuštenje evropskog bloka na prošlogodišnjem referendumu.

"Radi se o tome da volja naroda može da se promijeni kada budu vidjeli konačni sporazum (o Brexitu)", tvrdi Blair.

Blair je krajem aprila apelovao na birače da 8. juna na parlamentarnim izborima ne daju aktuelnoj premijerki Theresi May "blanko ček" po pitanju Brexita.

On je pozvao građane da ne biraju kandidate koji "podržavaju Brexit po svaku cijenu" iz koje god da su stranke, ocijenivši da je to pitanje koje nadilazi stranačku pripadnost.


(TBT)