SAMO MIR JE SVET! Franjo: Ne činiti nasilje u Božije ime

30.04.2017. u 01:20

RELIGIJA

U historijskoj posjeti Egiptu, Papa Franjo je upozorio na opasnost od rastućeg populizma


FOTO: Franjo, Al-Tayeb (AP)

Papa Franjo, koji je u istorijskoj posjeti Egiptu, s koptskim patrijarhom Tawadrosom prisustvovao je ekumenskoj molitvi u crkvama Sv. Petra i Sv. Pavla u blizini katedrale u Kairu.

Papa je zatim položio cvijeće na spomenik žrtvama bombaškog napada na crkvu i zapalio svijeće, prenose egipatski mediji.

Poglavar Rimokatoličke crkve razgovarao je s patrijarhom Tawadrosom u kairskoj katedrali.

Papa je kazao da se Vatikan molio zajedno s Koptskom pravoslavnom crkvom kada su početkom aprila napadnute dvije koptske crkve u Egiptu.

Patrijarh Tawadros pohvalio je nastojanje katoličkog pape da unaprijedi dijalog među vodećim crkvama u svijetu.

U subotu u deset sati Papa će se obratiti vjernicima na stadionu Zračnih snaga na periferiji Kaira, gdje se očekuje gotovo 25.000 posjetilaca.

'Rastući populizam'

U govoru koji je održao na muslimansko-kršćanskoj konferenciji u Egiptu, papa Franjo je rekao kako se nasilje ne smije činiti u Božije ime.

„Samo mir je svet i nijedan čin nasilja ne može biti učinjen u Božije ime, jer ga na taj način profaniše“, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa je upozorio i na rastući populizam.

„U porastu su demagoške forme populizma. To u pravilu ne pomaže da se održi mir i stabilnost“, rekao je papa Franjo na konferenciji u organizaciji Univerziteta Al-Azhar.

Postupci koji ne promoviraju mir „dar su onima koji promoviraju radikalizam i nasilje“, rekao je papa Franjo.

Napadi na kršćane

Najmnogoljudnija arapska zemlju na svijetu u proteklom periodu bila je poprište napada na kršćane.

Papa će se sastati sa šeikom Ahmedom al-Tayebom, imamom džamije Al-Azhar džamije, predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem i papom Tawadrosom II, poglavarom Koptske crkve.

U Egiptu je vanredno stanje od  kada je, ranije ovog mjeseca, u dva bombaška napada, ubijeno 45 osoba.

Sve crkve u zemlji stavljene su pod poseban režim zaštite zbog rizika da bi se novi napadi mogli desiti baš u vrijeme posjete pape Franje.

Jake mjere sigurnosti

Odgovornost za posljednje napade preuzela je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) te najavila nove napade koji će biti usmjereni protiv Koptske crkve i Vatikana.

Oklopna vozila su postavljena ispred predsjedničke palate, a ljudi iz obezbjeđenja stražare na svakih stotinu metara duž dvadeset godina duge linije kretanja koja se proteže od aerodroma do centra Kaira.


(TBT, Agencije)