CRNI ORWEL Mijač: Možda nemamo logore, ali imamo porobljene

29.04.2017. u 03:01

KULTURA

"S jedne strane će biti obespravljeni, a s druge oni koji imaju sva prava, užasno bogati i siromašni. To će biti društvo koje ni najcrnja orwelovska prognoza nije mogla pretpostaviti"


FOTO: Mijač (Profimedia)

"Mislim da bi studenti trebalo da prošetaju malo do Dedinja, do Karićevih vila, da prošetaju malo do Pinka. Da vidimo kako će onda da reaguju", rekao je u razgovoru za Danas reditelj Dejan Mijač. "Moje pitanje je zašto ne šetaju tamo gdje bi mogli da im se približe i uznemire ih u njihovom komotnom životu."

On je istakao da podržava proteste i uvijek je za njih zato što je to "dašak vjetra koji pokreće" i daje odgovor na ono što već poprilično postaje represija.

"Ali, ne znam, ako 'Njemu' jednog trenutka prekipi, pošto je dosta uvredljiv čovjek, da li može nešto da uradi... On sada ispipava lijevo, desno, 'da li ja mogu malo da ošamarim' i ako ocijeni da može, on se neće libiti", dodao je Mijač.

On smatra da je sretan što neće doživjeti da bude u budućem svijetu koji će, prema njegovom mišljenju, biti apsolutno bipolaran.

"S jedne strane će biti obespravljeni, a s druge oni koji imaju sva prava, užasno bogati i siromašni. To će biti društvo koje ni najcrnja orwelovska prognoza nije mogla da pretpostavi."

Za ovu vlast, kako je rekao, šetati i kazati da je lopov nije uopšte važno.

"Oni će i dalje raditi to što rade i to zdušno. Baš ih briga. Sada imamo izbore skoro svake godine i svake godine imamo istjerivanje rekorda u korist ovih koji su na vlasti i to prevarantskim putem i svim sredstvima da bi se ostvario utisak. A uskoro, znate, neće biti ni utisaka, kao što je i 'Utisak nedjelje' sklonjen, tako će biti ukinuto pravo na bilo koji utisak. Biće 'baš me briga šta ti misliš'. Vladat ću vječito kao Tito. Čovjek može mnogo da izdrži. To su pokazali logori u Drugom svjetskom ratu", rekao je.

Mi ne idemo možda putem logora, zaključio je Mijač, ali porobljenih ljudi sigurno.


(TBT)