SALKO MORTALE Sokolović: Mehanizam vanrednih izbora ću sa grupom poslanika inicirati i probati izlobirati

29.04.2017. u 03:01

INTERVIEW

„SDA nije ono što je nekad bila, ona je morala doživjeti transformaciju u pozitivnom smislu, a urađeno je sve što nije dobro i za stranku i što je još važnije za cijelu BiH“, izjavio je Sokolović u intervjuu datom Oslobođenju


FOTO: Sokolović (Oslobođenje)

Da li su rukovodstvo stranke zaboljele Vaše i izjave gospodina Šemsudina Mehmedovića o tome da su vam preči građani koji su vas birali od mišljenja stranačkog lidera?

- Normalno. Politička partija i treba da artikulira interese građana. Na izbore izlazimo da bi građani prepoznali ono što mi želimo u budućnosti da radimo, a mi smo rekli da ćemo raditi na jačanju države, na popravljanju standarda građana BiH, na borbi protiv korupcije i kriminala... I ništa nismo uradili u ove dvije godine. Mi smo htjeli da gospodina Izetbegovića i rukovodstvo stranke podsjetimo na ta izborna obećanja, da im kažemo kako ne rade dobro i da nešto trebamo mijenjati. Međutim, nisam ni očekivao da ova garnitura ljudi može nešto kvalitetno uraditi, s obzirom na to da je 2015. godine pozicije uzela faktički krađom na Kongresu.

Država i privatni posjedi

Da li će SDA otići u političku historiju ili neće, da li će poslije izbora 2018. i oni koji danas ne vide šta se dešava u stranci progledati pa popravljati stanje na Kongresu 2019. godine, ja ne znam, ali ja ću predložiti kolegama Sadiku Ahmetoviću, Šemsudinu Mehmedoviću i Senadu Šepiću da mi formiramo nezavisni klub u Parlamentu BiH i da sve ono za šta mislimo da je dobro za BiH promovišemo na drugačiji način. Da li će to biti kroz neki pokret ili političku partiju, nije bitno, ali jasno je da ovaj brod SDA koji vodi gospodin Izetbegović sa užim dijelom rukovodstva to radi vrlo loše. Vode retrogradne procese, vraćaju nas u period devedesetih godina, govore o nekim nacionalnim jedinstvima. U 2017. Bosni i Hercegovini treba bosanskohercegovačko jedinstvo da bi se ona sačuvala, da bi ekonomski ojačala i da bi građani vidjeli perspektivu. Nažalost, ovakvo stanje nije samo u SDA, ono vlada i u HDZ-u BiH i u SNSD-u, pa mogu reći slobodno i u onim političkim partijama koje u svom nazivu imaju ime predsjednika... U ovom momentu na političkoj sceni nemamo one koji se žele istinski boriti za snažnu i prosperitetnu državu, u kojoj će građani imati radno mjesto, u kojoj nam omladina neće odlaziti, a starci ostajati i kojima prirodna bogatstva, koja jesu veoma važan faktor za ozdravljenje privrede, neće davati strancima, već našim građanima da bismo od toga živjeli.

Gospodin Šepić je već najavio kako će biti član novog pokreta zajedno sa nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima u BiH. Vidite li sebe u toj priči?

- U potpunosti su moji stavovi bliski njihovima, znam šta se dešava i podržavam stavove gospodina Šepića. Ovo što se desilo na sjednici Predsjedništva SDA je pokušaj da nas razdvoje. I prema nama trojici je isti odnos, bez obzira na to da li ćemo biti isključeni danas, sutra ili za nekoliko mjeseci. Mislim da im je poenta bila da isključe gospodina Šepića, da bismo mi između sebe razgovarali o tome da li je ovo što smo radili zadnje dvije godine bilo istinski ili smo se, narodski rečeno, varakali.

U svakom slučaju, pokret je dobra ideja koja ima plodno tlo na prostorima Bosne i Hercegovine. Ponavljam, to bh. jedinstvo bi se moglo kroz tu ideju provući kao faktor stabilnosti države. Ovo nacionalno, bošnjačko, srpsko i hrvatsko jedinstvo nas samo vodi u podjelu države, jer bi svako od njih živjelo na određenom teritoriju BiH, gdje bi lideri tih partija apsolutno vladali, tu bi nestalo demokratije, a pravili bi se privatni posjedi. Sa takvim politikama niti sam ikad htio biti niti želim biti. SDA nije ono što je nekad bila, ona je morala doživjeti transformaciju u pozitivnom smislu, a urađeno je sve što nije dobro i za stranku i što je još važnije za cijelu BiH.

Šta mislite o inicijativi kojom bi se umanjile ovlasti kantona, smanjila administracija, a koja je od lidera HDZ-a dočekana na nož?

- Kantoni ili će postojati ili ih nema. Ona stara priča o smanjenju broja kantona vodi u vrlo loš status države, jer se time otvara prostor za formiranje famoznog trećeg entiteta. Dakle, ili ih ima, ako ne možemo drugačije u ovom momentu ili staviti u istu ravan oba entiteta, pa probati poslije kroz neke ustavne promjene praviti Bosnu i Hercegovinu od regija. Kantoni su sigurno opterećenje za budžet, kada se posmatra veliki broj ministara, savjetnika, povlastica za njih, a sigurno je da bi se, kada bismo se oslobodili tog balasta, ta sredstva bilo bi moguće usmjeriti ka građanima, opštinama, jer život stanuje u lokalnoj zajednici.

Hoće li do izbora doći do promjena Izbornog zakona BiH, te mogu li se one provesti po zahtjevima HDZ-a BiH, koji to pitanje najviše potencira?

- Mislim da najprije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ima dovoljno snaga koje bi zaustavile te retrogradne procese, kao što smo zaustavili i akcize. Hoće li SDA sa Bakirom Izetbegovićem na čelu pokleknuti tim pritiscima, ne znam, vidjećemo. Ali, ima druge snage koja to može zaustaviti. Kada bih se pitao, ja bih Izborni zakon promijenio samo u onom dijelu, koji bi dozvolio održavanje vanrednih izbora i koliko sutra bih tražio da se oni organizuju. Očigledno je da mi nemamo većine.

Vanredni izbori

Ako vas jedan dan unutar te većine podržava Savez za promjene, a u sljedećoj priči SNSD koji nije dio koalicije, onda vas u federalnoj Vladi bojkotira HDZ, SBB ne zna šta će, pa je jasno da mi nemamo vlast u punom kapacitetu ni na jednom nivou. Zato bi za BiH bilo najpreče da promijeni Izborni zakon u smislu uvođenja vanrednih izbora. Ovo meni kao poslaniku ne ide u prilog, jer znam da sutra neću biti na listama, ali to je nevažno. Važna je država i njena snaga. Mehanizam vanrednih izbora ću sa grupom poslanika inicirati i probati izlobirati sa drugim političkim subjektima, koji razmišljaju na sličan način.


(TBT, Oslobođenje)