BEMO VAM BUKVIĆEVU BAJKU! Nestala bajka o kompleksu Buroj Ozone

27.04.2017. u 02:58

BUSINESS

Ne tako davno (19. septembar 2016.) politička elita BiH prisustvovala je svečanosti postavljanja kamena temeljca za kako je tada navedeno najveći integrirani turistički grad u jugoistočnoj Evropi, piše agencija Patria


FOTO: Ilustracija (NAP)

Ne tako davno (19. septembar 2016.) politička elita BiH prisustvovala je svečanosti postavljanja kamena temeljca za kako je tada navedeno najveći integrirani turistički grad u jugoistočnoj Evropi, piše agencija Patria.

Općina Trnovo predstavlja jednu od najperspektivnijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, kazao je tada načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, koji je optužio novinare Patrije da rade za interese pojedinih političkih partija, a nakon što smo objavili niz tekstova u kojima smo pozivali na oprez i ukazivali na nelogičnosti kada je riječ o sada kultnom Buroj Ozone Cityju.

Mnogi mediji pisali su tada o milijardama maraka investicija, objavljivali intervjue s investitorima za koje danas kažu da su napustili BiH.

Tako portal Klix piše da je vlasnik investitorske kompanije Buroj International Group Ismail Ahmed otišao iz Bosne i Hercegovine.

No, Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo mogao je ranije znati šta se sprema. On je zajedno s Hamdijom Efendićem, direktorom Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, te Ismailom Ahmedom direktorom kompanije Buroj Ozon boravio na međunarodnom investicijskom forumu „Annual Investment Meeting 2016“ u Dubaiju, a tada je prema izvorima Patrije iz centrale Buroj Ozone bukvalno rečeno da ne znaju za bilo kakav veliki projekat u BiH.

Kada smo to upitali Berila prije godinu dana obrušio se na novinare optužujući nas da ga politički provociramo!?

Berilo je tako za Klix danas kazao da sve informacije daje isključivo Buroj International Group, te da on više ne želi govoriti o ovom projektu! Ranije je zajedno sa premijerima FBiH i KS pričao o najvećem turističkom projektu.

Oko ovog Projekta Buroj Ozone, „najveći turistički grad na Balkanu“ sve je sumnjivo od samog početka. Potpisan je ugovor na 99 godina kojem je firmi iz UAE dato pravo gradnje. Zakon o koncesijama na kantonalnom i federalnom nivou ne poznaju vremenski rok od 99 godina, već maksimalno 50 godina davanja određenog zemljišta pod koncesiju.

Berilo se pozivao na Zakon o stvarnim pravima. Ugovor nikada nije dao da se javno objavi, a uporno tvrdi da je sve transparentno.

Postavljanje kamena temeljca i izgradnja prvo su trebali započeti u aprilu, pa onda u junu 2016. Nakon toga data je informacija da radovi počinju 5. jula, a potom je sve bez pojašnjenja prolongirano za 19. septembar.

Prestale su bajke o kompleksu Buroj Ozone i poruke da u Trnovu nijedan čovjek neće biti nezaposlen, sada ostaje pitanje odgovornosti svih onih koji nisu radili svoj posao.


(TBT)