JA SAM BREGA, VOLIM SARAJEVO IZNAD SVEGA Bregović: Nekako sam profitirao od rata

25.04.2017. u 06:45

LIFESTYLE

“Zbog rata sam bio prisiljen da donesem odluke koje su mi pokrenule život još jednom od početka. A to, da sam morao da krenem ispočetka dva puta, vjerovatno je bilo najbolje što mi se dogodilo u životu. Na žalost, zbog rata, ali tako je”, rekao je Bregović


FOTO: Bregović (Profimedia)

Goran Bregović povodom izvođenja violinskog koncerta "Tri pisma iz Sarajeva" govorio je o svojoj muzici, Sarajevu, dešavanjima u Francuskoj, svojim kćerkama koje tamo žive, ali i o tome kako je zbog rata bio prisiljen da donese odluke koje su mu promijenile život.

Violinski koncert pod tim nazivom rađen je kao, kako kaže, "porudžbina", po narudžbi za izvođenje u bazilici Sent Denis u Parizu, a Bregović ima tri violine u tri manira u kojima se taj instrument svira u različitim religijama: klasičnom, kako je sviraju kršćani, klezmer kako je sviraju Jevreji, i orijentalnom kako je sviraju muslimani. Sarajevo je tu kao balkanski Jerusalem, u kojem su te tri vjere historijski prisutne, ali Sarajevo je u naslovu i zbog još jedne metafore.

"Sarajevo nije više samo ime za grad, ono je metafora za ovo vrijeme: danas smo komšije, sutra pucamo jedni na druge. Živimo danas u takvom svijetu, a prvi smo ga put prepoznali u Sarajevu", kaže Bregović.

Prisjeća se kako mu je neka žena gledala u dlan dok je bio na vrhuncu slave Bijelog dugmeta. I prorekla mu je veliku karijeru.

"Tek poslije toga me je krenulo. Tek poslije rata. Zbog rata sam bio prisiljen da donesem odluke koje su mi pokrenule život još jednom od početka. A to, da sam morao da krenem ispočetka dva puta, vjerovatno je bilo najbolje što mi se dogodilo u životu. Na žalost, zbog rata, ali tako je. Nekako sam profitirao od rata. Ja sam jedan od ljepših ratnih profitera", govori Bregović.

Za vrijeme rata bio je u izbjeglištvu u Parizu, ali prije nekoliko godina vratio se u Sarajevo, gdje danas ima prebivalište i gdje plaća porez. No, mnogo vremena provodi u Beogradu, gdje radi, komponuje i stvara u svom, kako ga on naziva, ateljeu.

Sa novinarom "Večernjeg lista", tri dana prije predsjedničkih izbora u Francuskoj, razgovarao je i o tome koliko se ta zemlja promijenila.

"Francuska je uvijek bila zemlja u koju su bježali migranti. Recimo, sjećam se da sam se ja družio s kćerkom Reze Pahlavija koji je izbjegao iz Irana. Danas imam osjećaj da postoji histeričan odnos prema ovim (izbjeglicama i migrantima) koji dolaze iz tog ugroženog svijeta u Evropu. To je nekako antihistorijski način mišljenja jer kako bi izgledao svijet da nije bilo migranata? Ko bi jeo picu danas u cijelom svijetu? Ili, bismo li imali Macintosh kompjutere da Jobsov tata nije iz Sirije došao... Tako da je ovo, prema mom mišljenju, samo jedan mali, brzi refleks koji mora nestati jer je antihistorijski. Mi ovu civilizaciju dugujemo migracijama", kaže Bregović.

U Francuskoj danas žive njegove kćerke, od kojih je najstarija umjetnica koja upravo završava akademiju. Kakav je Goran Bregović kao otac?

"Vjerovatno neko ko nema djecu nikad ne napravi taj transfer egoizma na odrasli egoizam, nego ostaje na nekom djetinjastom egoizmu. Jer, s djecom vam se napravi neki transfer na neku drugu vrstu egoizma. Mislite na djecu, ne samo na sebe. I to je možda najvažnija biološka promjena u čovjekovom životu", kaže Bregović.


(TBT)