KONAČNO SKLOPLJEN MIR U LIBIJI: Suparničke vlade u Tripoliju i Tobruku potpisale "tajni sporazum"

25.04.2017. u 07:30

GEOPOLITIKA

Rimski ugovor je natjerao zaraćene strane u Libiji da poslije više od godinu dana haosa u zemlji prekinu sukobe


FOTO: Haftar (Reuters)

Poslije više od godinu dana oružanih sukoba, suparničke vlade u Libiji su sklopile mir. U pregovorima je posredovala Italija, ali o detaljima ovog mirovnog sporazuma potpisanog u Rimu do sada nije saopšteno mnogo detalja.

Jedino što se zna jeste kada će tačno vlada u Torbuku i vlada u Tripoliju prekinuti međusobni sukob koji traje od 2015. godine, kada je vlada iz Torbuka odbila da prizna legitimitet vlasti u Tripoliju, iako je ta strana podržana od Ujedinjenih Nacija.

Sve strane se za sada čine zadovoljne sporazumom. Prema riječima italijanske ministarke spoljnih poslova Anđeline Alfano "ugovor je potpisan u atmosferi prijateljstva i otvorenosti", dok je vlada iz Tripolija, koju predvodi Abdulrahman Svelhi izdala zvanično saopštenje u kome se navodi kako će ove nedjelje biti još konsultacija, a sve sa ciljem "da se postigne mir i vrati raseljeno stanovništvo". I strana iz Torbuka, čija je vodeća ličnost general Kalifa Haftar, je saopštila kako se složila sa ovim "mirnim i fer rješenjem".

Prethodno su postojale naznake da Rusija planira da podrži Haftara, dok je sa druge strane vlada iz Torbuka bila pod sankcijama EU i SAD zbog toga što nisu željeli da priznaju vladu iz Tripolija, i tako, po njihovim riječima, spriječili normalizaciju odnosa u Libiji.

Ipak američki predsjednik Donald Trump je na sastanku sa italijanskim premijerom, Paolo Gentilonijem, saopštio kako ne želi da se više da se miješa u stanje u Libiji. Time je gotovo sigurno predao sudbinu Libije u ruke sjevernoafričkih država, Rusije, Egipta, EU i nekih država Persijskog zaliva.


(TBT, Middle East Eye, Newsweek.rs)