NA ŽALOST NIJE USPIO! Zafranović: Mladi trebaju shvatiti šta znači kad na stadionima dižu ruke u fašističkom pozdravu i kažu: 'Za dom spremni'

25.04.2017. u 07:29

KULTURA

"Smatrao sam da je najvažnije da mlađa generacija shvati o čemu je tu riječ kada masovno na stadionima dižu ruke u fašističkom pozdravu i kažu: 'Za dom spremni'. Na žalost nisam“, izjavio je Lordan Zafranović.

 

FOTO: Zafranović (Saša Zinaja)

Reditelj Lordan Zafranović izjavio je da je da sa bivšim predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem pokušao utjecati na direktora HRT-a da prikažu njegov film "Testament" iz 1993. koji govori o Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), a da je kasnije razgovarao i sa bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem na početku njegovog mandata da se pusti taj film na televiziji.

Nisam imao protiv ni da se napravi okrugli sto povodom istina koje film predstavlja. Ništa nije uspjelo", naveo je Zafranović za "Politiku".

"Politika" podsjeća da je Zafranović zbog ovog filma rađenog povodom suđenja ustaškom zločincu Andriji Artukoviću, morao napustiti Hrvatsku početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Film je u petak prvi put zvanično prikazan u Beogradu, projekcijom u "Kinoteci".

"Neko mi reče jučer da bi možda, od samog filma, bilo zanimljivije govoriti o njegovom nastajanju i kasnije njegovom životu, jer je 'Testament' nastao u jednom burnom vremenu rata devedesetih i poslije imao neobičan put, s mnogo prikazivanja u cijelom svijetu, osim u Hrvatskoj i Srbiji", kazao je Zafranović u intervjuu za "Politiku" uoči beogradske projekcije filma.

On je naveo da je "taj film prvenstveno napravljen za hrvatsku publiku" s obzirom da on pripada tom narodu.

"Smatrao sam da je najvažnije da mlađa generacija shvati o čemu je tu riječ kada masovno na stadionima dižu ruke u fašističkom pozdravu i kažu: 'Za dom spremni'. Smatrao sam da bi generaciju trebalo educirati, da vide šta je to NDH i koja je to bila zločinačka tvorevina, koliko je bilo nesreća i užasa do današnjih dana. Na žalost nisam uspio", naveo je Zafranović.

On, na pitanje zašto u Hrvatskoj postoji toliki otpor, kaže da je to "zato što je u zemljama u kojima se desio strašan rat dnevna politika uvijek prioritet". "Izbjegava se sve ono što bi, po njihovom mišljenju, moglo izazvati neke razdore", smatra reditelj.

(TBT)