DRAGULJ TOSKANE: Priča o visećem mostu koji turiste ostavlja bez daha!

23.04.2017. u 06:11

TEME

Ponte Sospeso, nekada najduži pješački viseći most, sagradio je 1923. godine direktor fabrike igala da bi njegovi radnici lakše dolazili na posao

FOTO: (Wikipedia Creative Commons)

Na početku 20. vijeka, Italija je imala veliki broj fabrika koje su se bavile proizvodnjom metalne opreme. Među njima je bila i fabrika igala i eksera u selu Mammiano Basso, duboko u toskanskim brdima.

Međutim, mnogi radnici živjeli su u susjednom selu Popiglio i teško su stizali na posao. Ljeti bi morali da silaze u dolinu i prelaze rijeku preko kamenja, oslanjajući se na trošnu ogradu. Zimi i u proljeće, usled kiša ili otopljenja snijega, reka bi nadošla i radnici su morali da idu okolnim putem dugim 6 kilometara. I tako dvaputa dnevno.

Vincenzo Scotti Douglas, direktor fabrike, školovao se za inženjera u Sjedinjenim Državama i 1920. godine dizajnirao je ovaj most koji su zidari i radnici fabrike sagradili. Nakon dvije godine gradnje, most je otvoren za upotrebu u januaru 1923. godine.

Metalni most je dug 227 metara, a širok samo 80 centimetara. Nema podataka da li su radnici bili oduševljeni ovom prečicom, ali ona im je svakako olakšala prelaz sa jedne strane na drugu i uštedjela dosta vrIJeme.

Fabrika je odavno zatvorena i malo ljudi prelazi iz jednog sela u drugi, a 2006. godine je titula najdužeg pješačkog mosta pripala mostu Kokone Yume u Japanu. Pored toga, most Ponte Sospeso ostao je atrakcija za turiste koji su u posjeti Toskani.


(TBT, AO, newsweek.rs)