AMERIKANCI PROTIV VELIKE ALBANIJE Serwer: Mijenjanje granice bi dovelo do nasilja na Balkanu

23.04.2017. u 06:11

REGIONAL

Pokušaj mijenjanja granica na Balkanu vodio bi ka opštem preslagivanju koje ne bi moglo biti urađeno na miran način

FOTO: Serwer (Screenshot, RTCG)

Mijenjanje granica vodilo bi ka velikom nasilju zbog čega bi svi zažalili, izjavio je Daniel Serwer, profesor na baltimorskom Univerzitetu John Hopkins.

Serwer je, povodom izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hasjima Thacija o mogućem ujedinjenju Kosova sa Albanijom ako Evropska unija zatvori vrata integraciji Kosova ili čitavog Zapadnog Balkana, rekao da se ta izjava može shvatiti kao analitička izjava da će nedostatak evropske perspektive ojačati želju Albanaca da formiraju jedinstvenije područje na Balkanu i on misli da je to tačno.

„Činjenica je da evropska perspektiva spriječava sve Balkanske zemlje da učine ono što su činile 90., a to je pokušaj ujedinjenja etničkih grupa, čak i po cijenu masovnih ubistava i genocida protiv drugih etničkih grupa, rekao je Serwer“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Mislim da ima jako puno frustracije, ne samo u Albaniji i na Kosovu već i u BiH i u Srbiji, zbog sporosti evropskog procesa proširenja“, ocijenio je Serwer.

„Ali isto tako činjenica je da balkanske zemlje nisu uradile dovoljno na političkim i ekonomskim reformama, onoliko koliko bi Brisel i Washington željeli“, smatra Serwer.

„Ove prijetnje se naravno mogu oteti iz ruke i mogle bi dovesti do nesretnog razvoja političke situacije. Mislim da su svi na Balkanu vrlo svjesni da je u prošlosti nacionalistička retorika donosila samo tragediju“, istakao je Serwer.


(TBT)