AKO UČIŠ, ONDA SI BUDALA! Džokić: Duša mi se kida jer naša djeca žive lošije i teže nego što smo mi

18.04.2017. u 12:59

KULTURA

"Neće djeca ovu agoniju, ovaj užas u kome se, da pomenemo samo taj momenat, diplome legitimno kupuju


FOTO: Džokić (Screenshot)

"Lično, u ovom trenutku kad se sve ovo nama dešava po ulici, meni se kida i duša, i džigerica. I, mene je sramota", rekla je glumica Dara Džokić u intervjuu za Blic. "Suočeni smo s dubokim problemima i porazima. Naša djeca žive u lošijim i težim uslovima nego što smo mi. Dizali smo glas, davali svu svoju snagu buntu i pobuni, nerijetko za to plaćali cijenu, da bi naša djeca došla u ovu situaciju u koju su došla. Pa to je da ti pamet stane."

Ona je dodala da je cijeli svijet "iskočio iz zgloba", da živimo turbulentan historijski trenutak i trpimo strašan disbalans. U decenijama poslije Drugog svjetskog rata čitav svijet se, na ovaj ili onaj način, okrenuo boljitku, elanu i obnovi: vrijednosni sistem, etika, obrazovanost kao visoko vrednovana kategorija, hipi pokret, humanistička praksa... Da bi se, kako je rekla Džokićeva, završilo u ovome - užasnoj nepravdi, narastajućoj bijedi , sveopštem beznađu, korporativnoj monstruoznosti koja direktno siluje život.

A na pitanje šta treba danas da radimo sa sopstvenom djecom, glumica odgovara - da ih pustimo. Da im ne smetamo.

"Neka naprave kuću, tj. državu kakvu misle da treba. Neće djeca ovu agoniju, ovaj užas u kome se, da pomenemo samo taj momenat, diplome legitimno kupuju. Ne samo legitimno, to je postalo prestižno. A ako učiš, onda si budala. Neće da žive u tome", rekla je glumica. "Ukratko, neće debilizaciju zemlje. A to nam rade - debilizuju nas. Oni to neće. I mi niti treba niti imamo prava da im smetamo. Naše je da im jasno damo do znanja - moje toplo krilo je za tebe uvijek tu. Izvol'te, djeco. Mladi ste, pametni - radite šta vi mislite da treba."


(TBT)