UKOLIKO BALKAN POLUDI?! Rama: Mala unija ako magija EU izblijedi

21.04.2017. u 01:13

REGIONAL

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da ne može da isključi ujedinjenje njegove zemlje i Kosova ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u Evropsku uniju (EU) nastavi da blijedi


FOTO: Rama ( EPA / Wolfgang Kumm)

Upitan o ujedinjenju Albanije i Kosova, Rama je za briselski Politiko rekao da to nije njegova želja, ali da jeste moguća alternativa za zatvorena vrata EU.

Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali, ako nema nade, nema perspektive, nema mjesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode, rekao je Rama.

Rama smatra da bi svima na Balkanu EU trebalo da bude cilj, ali da, ukoliko za to ne postoji nada, treba razmišljati o "malim unijama".

Evropa bi doživjela noćnu moru ukoliko Balkan poludi zbog toga što bi proširenje Unije moglo da bude skinuto sa dnevnog reda, ocijenio je Rama, prenosi B92.

Region bi postao siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od EU, ukazao je Rama i upozorio da bi odustajanje od daljeg pridruživanja značilo destabilizaciju čitave Evrope.

Postoji problem u razumijevanju, nedostatak vizije i neshvatanje da regionu jeste potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban region. Kako unija može da bude sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može da dozvoli da njeno srce bude siva zona, upitao je Rama.

Uprkos tenzijama u regionu, od odnosa Beograda i Prištine, preko navodnog pokušaja puča u Crnoj Gori i prijetnji referndumom u Republici Srpskoj, do krize u Makedoniji, Rama je rekao ne vidi novi rat kao prvi scenario, dodavši da smirivanje tenzija, ipak, umnogome zavisi od EU i SAD.

Rama kaže da postoji incijativa da regionalni lideri rade zajedno i da je dijelom to zasluga EU.

Vi u Evropi imate generaciju koja nije vidjela rat. Mi na Balkanu smo ih vidjeli, znamo šta to znači. Posjetio sam Beograd 68 godina nakon posljednje posjete albanskog premijera. Moj kolega, premijer Srbije Aleksandar Vučić, je ovdje došao po prvi put. To je pokazatelj koliko se stvari pomjeraju u dobrom pravcu i to zbog Evrope, ocijenio je Rama.

Ako ta evropska magija izblijedi, vjerujte mi, stvari bi mogle da postanu mnogo loše, rekao je Rama.


(TBT, Agencije)