KATOLIČKI COLLEGE ZABRANIO JOGU: Tvrde da je "duhovno štetna"!

18.04.2017. u 13:07

RELIGIJA

Na katoličkom collegeu "Benedictine" u Kansasu zabranjeni časovi joge jer navodno vode ka "istočnom misticizmu"


FOTO: (Pixaby)

Dokazano je da joga doprinosi kvalitetu zdravlja jer otklanja stres, učvršćuje tijelo i povećava savitljivost. Ali katolički college "Benedictine" u Kanzasu zabranio je časove joge jer smatra da ovaj vid rekreacije i vrsta meditacije vodi ka "istočnom misticizmu".

"Joga sama po sebi vodi ka istočnom misticizmu što je zabrinulo članove katoličke crkve", rekao je Stephen Minnis, dekan fakulteta. "Arhibiskup Naumann iskazao je bojazan u vezi sa tim, pa smo riješili da našim studentima pronađemo alternativu i trenutno tražimo drugo rješenje."

Od zimskog semestra 2017. godine svi kursevi "protezanja i disanja" na ovom collegeu nosit će zajednički naziv "fitnes". Iako joga postoji od davnina i praktikuju je ljudi različitih religija, njeno porijeklo u hinduizmu je ono što plaši katolike iz Kansasa. Rev Riley, kancelar arhiepiskopije, istakao je da bi kršćani trebalo da praktikuju "pietra fitnes" što je zapravo joga koja se vježba uz molitvu Hristu.žJulia Romano, profesorka na ovom collegeu, protivi se ovoj zabrani i smatra da ne postoji sukob joge i katoličanstva i ističe da su mentalni i fizički efekti joge ono što je najvažnije. Ona napominje da "ako su studenti ovog fakulteta uvjereni u svoju vjeru onda ih nijedna poza neće odvesti u nekom drugom smjeru".(TBT, ATI, Newsweek.rs)