SVAKA GENERACIJA IMA PRAVO NA SVOJU (PO)BUNU Mićunović: Sa velikim simpatijama pratim otpor 'vladavini jednog čovjeka'

18.04.2017. u 13:06

REGIONAL

„Studenti i ostali građani koij izražavju proteste, nezadovoljni političkim poretkom, čine neophodni korak u odbrani svoje slobode i ravnopravnosti, pobunili su se i brane svoje građansko dostojanstvo od populističke obmane i zastrašivanja“, objasnio je Mićunović


FOTO: Mićunović (Igor Pavicevic)

"Kad su me pitali da li podržavam 'studentski protest protiv diktatite' , pomislio sam da je skoro nekorektno da mi se takvo pitanje postavlja. Veoma aktivno učešće u velikoj pobuni studenata 1986. godine protiv Titove diktature dobrim dijelom je obilježilo dalji smjer moje biografije. Tu spadaju svi oblici represije policijsko-političkog samovlašća i kršenja ljudskih prava. Naravno, to je bilo prije pola vijeka, što je veoma mnogo kod zaboravne publike. Drugo, svaka generacije ima prava na svoj izraz i pravo na svoju pobunu, kako sam predavao i pisao, kaže Dragoljub Mićunović, bivši predsjednik Političkog savjeta DS o protestima za "Danas".

"Dakle, sa velikim simpatijama pratim novo buđenje građanske svijesti, otpor "vladavini jednog čovjeka" i gušenju svih demokratskih institucija od parlamenta, pravosuđa do medija i svakog nezavisnog organizovanja...Studenti i ostali građani koji izražavaju proteste, nezadovoljni političkim poretkom, čine neophodni korak u odbrani svoje slobode i ravnopravnosti, pobunili su se i brane svoje građansko dostojanstvo od populističke obmane i zastrašivanja", objasnio je Mićunović.

On je dodao i da vladavina jednog čovjeka lako sklizne u ekstremnu formu kad postaje diktatura, onda otpor zahtijeva mnogo veće žrtve od mirnih protestnih šetnji.

"Ono što još više zabrinjava jeste rapidno raslojavanje društva koje Vlada svojom ekonomskom politikom ubrzava. Zabrinjavajući porast siromaštva i ogromne nepravde koju Vlada svojim uredbama podržava ozbiljna su prijetnja napredovanju društva", kaže Mićunović.


(TBT)