NEW YORK TIMES: Vrijeme je obračuna Putina i Merkelove

14.04.2017. u 16:30

ANALITIKA

Putin je bio prvi ruski lider koji se obratio u njemačkom parlamentu, i zakonodavci su skočili na noge, aplaudirajući, dok su deputati i dalje gurkali jedan drugog, zapanjeni što on toliko dobro govori njihov jezik


FOTO: (Profimedia)

Izgledao je mršav u svom novom tamnom odijelu, pomalo nervozan i neočekivano mladalački razdragan za jednog predsjednika Rusije. Smjestivši se za govornicu u obnovljenom Rajhstagu, Vladimir V. Putin prebacio se na njemački jezik, toliko tečno da je preplašio njemačke poslanike, i sa toliko prozapadnom porukom da ih je odmah umirio.

Bila je 2001. godina, svega nekoliko sedmica nakon napada 11. septembra, i Putin se zaklinjao na solidarnost sa Amerikom dok je crtao viziju evropske sudbine Rusije. Bio je prvi ruski lider koji se obratio u njemačkom parlamentu, i zakonodavci su skočili na noge, aplaudirajući, dok su deputati i dalje gurkali jedan drugog, zapanjeni što on toliko dobro govori njihov jezik.

Sem Angele Merkel, tada relativno neiskušanog lidera opozicije. Ustala je da aplaudira, ali se potom okrenula da kaže nešto jednom poslaniku. Ona je znala otkud to da Putin toliko dobro govori njemački.

"Zahvalite Štaziju", kazala je Merkelova, prisjećajući se tajne policije Istočne Njemačke, sa kojom je Putin radio kada je bio mladi oficir KGB-a u Drezdenu.

Merkelova (62) je danas nesporni lider Evrope, iznurena ali odlučna, nepokolebljiva braniteljka ugrožene Evropske unije i zapadnih liberalnih vrijednosti. Putin (64) je danas ekvivalent modernog ruskog cara, koji želi da podeli Evropu i uzdrma liberalni zapadni poredak. Njegovi državni hakerski timovi optuženi su za pomaganje u kampanji koja se vodila protiv Hillary Clinton.

Sada je na ispitu čitava budućnost Evrope, sa izborima koji su nedavno završeni u Holandiji i sa onima koji se očekuju u Francuskoj, vjerovatno u Italiji, te u Njemačkoj, gdje će se Angela Merkel boriti za četvrti mandat kancelarke. Putinova sjenka nadvija se nad svim ovim izborima, inspirišući ljutite evropske populiste koji prihvataju njegov nacionalistički etos, dok Rusiju redovno sumnjiče za učestvovanje u hakovanju i za širenje lažnih informacija. (…)


(TBT,NYT)