GODIŠNJICA ĆURUVIJINOG UBISTVA: Zašto je Služba najviše ubijala novinare

12.04.2017. u 08:54

REGIONAL

Ubistvo Ćuruvije samo je jedno u nizu iza kojih stoji sila koja je vedrila i oblačila političkom scenom u Srbiji - od vremena komunizma na ovamo - Državna sigurnost


FOTO: Ćuruvija (Profimedia)

Ubistvo vlasnika "Dnevnog Telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije ni nakon 18 godina nije dobilo epilog. Suđenju započetom u junu 2015. godine ne vidi se kraj. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnujenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Njegovo ubistvo, za koje su optuženi načelnik resora DB Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, samo je jedno u nizu iza kojih stoji sila koja je vedrila i oblačila političkom scenom u Srbiji - od vremena komunizma na ovamo - Državna bezbjednost.

"Mi već imamo presude da je država ubijala. Sud je već utvrdio da je država ubila Ivana Stambolića, da je država organizovala masakr na Ibaskoj magistrali. Država stoji iza svih drugih ubistava. Država stoji iza ubistva Dade Vujasinović, država stoji iza ubistva sudije Simeunovića. Ne zaboravimo da je država Srbija stoji iza mnogih ubistava na Kosovu i u Bosni", rekao je za Nedeljnik Vuk Drašković.

On kaže da u priči o ubistvima i zločinima iza kojih stoji država ne smije da se zaobiđe ni sudbina ideoloških neprijatelja neposredno poslije Drugog svjetskog rata.

"Sve je to ista komunistička škola. Decenijama su u Moskvi za zločin u Katinskoj šumi govorili da su taj zločin počinili Nijemci, da bi se ispostavilo da su ti Nijemci bili KGB-obvci. Sjetite se Komisije Srđana Cvetkovića koja je utvrdila desetine hiljada nevino pobijenih žrtava komunističkog režima, uključujući jednu malu Srebrenicu u Lisičjem Jarku. Je li se neko zbog toga ovdje uzbudio? Ne. Kod nas čak ni Crkva nije reagovala na ta otkrića. Ovdje dominira ruganje ubijenima, kao da smo zaljubljeni u komunističke zločine. Srbija je prekrivena tajnim grobnicama nevinih civila".


(TBT, Nedeljnik)