PAMETNE SIJALICE: Svjetlo za spavanje, svjetlo za buđenje

11.04.2017. u 13:45

BUSINESS

Lighting Science proizveo je liniju bioloških lampi koje emitira svjetlost tako da ona bude komplementarna bioritmu. Svjetlost iz sijalice "Pospana beba", na primjer, ne utiče na proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže vama i vašoj bebi da spavate


FOTO: (Profimedia)

U kući Gail Con spavanje je problem. Njen sin tinejdžer uči do kasno, a njena osamdesetosmogodišnja majka koja boluje od demencije bude uzrujana po čitavu noć. Da bi se uhvatila ukoštac sa tim problemima, Gail je pogledala gore – u sijalice.

Šezdesetjednogodišnja Gail zamijenila je rasvjetu u sve tri spavaće sobe svog stana u New Yorku sijalicama napravljenim tako da pomažu tijelu da noću spava, a da tokom dana ostaje u stanju pripravnosti. Za majku je izabrala sijalicu "Za laku noć", proizvođača Lighting Science, koja je neutralisanjem plavog svjetlosnog spektra pomagala njenoj majci da spava. A svom šesnaestogodišnjem sinu ukrasila je stonu lampu sijalicom istog proizvođača pod imenom "Budan i oprezan" sa, obrnuto, više plave svjetlosti koja mu pomaže da se skoncentriše.

Svjetlost se miješa sa našim bioritmom, unutrašnjim časovnikom koji našem tijelu govori kada će spavati, kada da se budi, a kada da jede. Gledajte u blještavo, plavičasto svjetlo – poput onog sa smartphonea, tableta ili televizora – i tijelo će poslati mozgu signal da prestane sa proizvodnjom melatonina, moćnog hormona koji vam pomaže da zaspete.

Poremećaji bioritma mogu uticati na gubitak tjelesne težine, libido, raspoloženje i obrasce spavanja. Hronično lišavanje sna može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih tipova karcinoma.

"Ljudi izlažu sebe svjetlosti i to ostavlja kaskadne posljedice po zdravlje na više ravni", kaže dr Michael J Broes, klinički psiholog i član Američke akademije za medicinu sna.

LED sijalice u lampama i lusterima također proizvode plavu svjetlost, iako se čini bijelom.

"LED osvjetljenje uskraćuje mnogo stvari", kaže Jill Vegas, dizajner enterijera. "Većinu vremena prostoriju čini hladnom, sterilnom i depresivnom."

Kompanije počinju da proizvode mnogo dinamičnije osvjetljenje koje se prilagođava organizmu u skladu sa tim koje je doba dana. Proteklog proljeća, Apple je predstavio "Night Shift", tako da korisnici mogu da redukuju količinu plave svjetlosti koja se emituje sa ekrana iPad i iPhone uređaja.

Lighting Science proizveo je liniju bioloških lampi koje emituju svjetlost tako da ona bude komplementarna bioritmu. Svjetlost iz sijalice "Pospana beba", na primjer, ne utiče na proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže vama i vašoj bebi da spavate.

Philips također ima liniju pametnih sijalica, "Hue", koje se povezuju sa bežičnim mrežama i pametnim kućnim sistemima kao što su Amazon Alexa i Nest.

Takva rasvjeta dolazi kao premijum. Početni set za beli Philips "Hue" i ambijentalne boje košta oko 200 dolara, a sadrži tri sijalice i uređaj pomoću kojeg se one povezuju na bežičnu mrežu. Jedna sijalica "Za laku noć" košta oko 25 dolara, a "Budan i oprezan" oko 29.

Ali da li su ta svjetla dovoljna da resetuju naš unutrašnji časovnik? Da li je kvalitetan san na samo jednu skupu sijalicu od nas? Beatris Vicgal, osnivačica kompanije LumiFi koja proizvodi rasvjetne softvere za poslovne prostore, odgovara – ne. Osvjetljenje mora da bude programirano tako da vodi računa o vašem bioritmu tokom dana, što je nešto što prosječan korisnik ne može da uradi, kaže ona.

"Ono što vidite na čitavom potrošačkom tržištu jeste da vam daju alat, sijalicu", objašnjava ona, ali ne i softver neophodan da "isprogramira da svjetlost zaista poboljša kvalitet vašeg života".


(TBT, NYT)