ZA KIM ZVONA ZVONE: Bivši pripadnik CIA tvrdi da je Ernest Hemingway bio sovjetski špijun!

11.04.2017. u 13:37

KULTURA

Čuvenom piscu se na listu svih "avantura" dodaje i uloga dvostrukog špijuna, širenje sovjetske propagande i praćenje njemačke podmornice tokom Drugog svjetskog rata


FOTO: Hemingway (Wikipedia Creative Commons)

Čuveni američki Nobelovac Ernest Hemingway poznat je po svom burnom životu. Sada se listi njegovih "avantura" dodaje i uloga dvostrukog špijuna tokom Drugog svjetskog rata.

Nicholas Reynolds, bivši marinac i pripadnik CIA, u svojoj novoj knjizi tvrdi da je Ernest Hemingway radio i za američku i za sovjetsku službu bezbjednosti tokom i nakon Drugog svjetskog rata.

Autor u knjizi "Writer, Sailor, Soldier, Spy: Ernest Hemingway’s Secret Adventures, 1935-1961", piše o vezama Hemingwaya sa Narodnim komesarijatom unutrašnjih poslova (NKVD), policijom Sovjetskog Saveza koja je direktno izvršavala naredbe Sovjeta, kao i sa američkom Kancelarijom za strateške usluge (OSS), pretečom CIA.

Reynlods tvrdi da su se agenti NKVD u decembru 1940. godine sastali sa Hemingwayem u New Yorku i tom prilikom ga regrutovali u obavještajnu službu pod tajnim imenom "Argo".

Tvrdnje Reynoldsa mahom su zasnovane na knjizi bivšeg pripadnika KGB Aleksandra Vasiljeva iz 2009. godine. Vasiljev je ruski novinar koji je prokrijumčario mnoga sovjetska dokumenta, među kojim su i ona koja govore o čuvenom piscu.

Međutim, ono što ni knjiga Reynoldsa ni Vasiljeva dokumenta ne otkrivaju jeste tačna priroda Hemingwayovog odnosa sa NKVD. Prokrijumčareni papiri govore o piščevom radu "na ideološkom tlu" čime se sugeriše da je možda radio na širenju propagande, ali bez konkretnih dokaza.


FOTO: Hemingway, Gutierrez (Wikipedia Creative Commons)

Bez obzira na prirodu posla, Reynolds tvrdi da se pisac latio ovog posla zato što se izrazito protivio fašizmu, i da je poštovao Sovjetski savez zbog suprotstavljanja desničarima tokom Španskog građanskog rata, kada je i sam bio u redovima onih koji su podržavali republikance, čime je vjerovatno i privukao pažnju NKVD.

Reynolds govori i o piščevim vezama sa OSS i Kancelarijom mornaričke obavještajne službe i spominje jednu misiju u kojoj je pisac tokom Drugog svjetskog rata na pučini Karipskog mora navodno u svom brodu gonio njemačku U-Boot podmornicu.

Po završetku rata, Hemingway je u pismima prijateljima otkrio svoj strah da mu povezanost sa sovjetima može stvoriti probleme tokom "Crvene panike". Ovo je, smatra Reynolds, dovelo do piščeve odluke da vrijeme provodi na Kubi gdje je boravio do svog samoubistva 1961. godine.


(TBT, ATI, Newsweek.rs)