500 GODINA ČUVALI SRPSKE CRKVE Hajradinaj: Da su se pitali srpski voždovi kroz historiju, ni jedna srpska crkva ne bi ostala na Kosovu

10.04.2017. u 01:59

REGIONAL

Poslanik u kosovskoj skupštini Daut Haradinaj napisao je na svojoj Facebook stranici da su Albanci čuvali i čuvaju srpske svetinje 500 godina


FOTO: Haradinaj (Blic)

Haradinaj je u odgovoru ministru za rad Aleksandru Vulinu, naveo da su Albanci muslimani, pravoslavci i katolici i da se međusobno vole, te da nikada nisu i neće izvršiti etničko čišćenje.

"Vi ste crkvu stavili ispred nacije", naveo je Daut Haradinaj.

Vulin je ranije u Novom Sadu zatražio od međunarodne zajednice da reaguje povodom prijetnji Dauta Haradinaja, istakavši da je Haradinaj rekao ono što misli velika većina predstavnika političkog života u Prištini da proces etničkog čišćenja nije završen.

Daut Haradinaj je u emisiji Infobox TV Dukađini, u petak prijetio ratom ukoliko sud u francuskom gradu Kolmaru, odluči da izruči njegovog brata Ramuša Srbiji.

Kako kaže, ako njegov brat Ramuš bude izručen Srbiji, Kosovo ostati bez Srba.

"Albanci koje nazivate 'teroristima' sačuvali su i čuvaju 500 godina srpske crkve, ali to nije zbog vas, već je to zato što smo mi Albanci takvi. Da su se pitali vaši šefovi kroz historiju, ni jedna srpska crkva ne bi ostala na Kosovu", naveo je, između ostalog, Daut Haradinaj.

Daut Haradinaj je dodao da su Albanci ljudi od riječi i da će na ponašanje "kriminalaca iz Beograda uvijek dobiti isti odgovor".

Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie oštro je osudio izjavu Dauta Haradinaja o etničkom čišćenju Kosova u slučaju da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji.

"Na dan kada slavimo Ustav Kosova, jedan političar prijeti etničkim čišćenjem. Tako opasnoj retorici nema mjesta u Evropi", napisao je Delawie na Twitteru.


(TBT)