KRAJ GLAVNOG STRATEGA ILI... Zašto je Trump uklonio Bannona iz Savjeta za nacionalnu sigurnost

08.04.2017. u 09:38

ANALITIKA

Strahovi oko Bannonovog utjecaja na NSC prije svega su se bazirali na tome da je Trumpov glavni strateg poznat po ideološkoj agendi koja bi mogla izazvati konfuziju na najvišom nivoima i ugroziti nacionalnu sigurnost


FOTO: Trump, Bannon (Reuters )

Američki predsjednik Donald Trump uklonio je Stephena Bannona, svog glavnog stratega, iz Savjeta za nacionalnu sigurnost (NSC) u okviru "reorganizacije" ovog političkog tijela u koje će biti vraćeni visoki vojni i obavještajni zvaničnici, koji su po običaju tu bili prisutni.

Potez predstavlja signal, pišu američki mediji, da je general Herbert Raymond McMaster uspio da uspostavi autoritet kao glavni Savjetnik za nacionalnu sigurnost i okonča sporni angažman Bannona, koji je izazvao zabrinutost kod pripadnika obje američke velike stranke.

Strahovi oko Bannonovog ujecaja na NSC prije svega su se bazirali na tome da je Trumpov glavni strateg poznat po ideološkoj agendi koja bi mogla izazvati konfuziju na najvišom nivoima i tako ugroziti samu nacionalnu sigurnost.

Kontroverznu strukturu NSC-a uveo je McMasterov prethodnik Michael Flynn, koji je podnio ostavku nakon što je otkriveno da je lagao oko svojih kontakata sa ruskim ambasadorom u SAD-u tokom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

Prema novoj postavci, u Prvi komitet vraćeni su visoki obavještajni i vojni zvaničnici koje je Flynn isključio, pa će predsjedavajući Udruženog generalštaba general Joseph Dunford ponovo prisustvovati svim sastancima NSC-a, a ne "samo kada to agenda zahtijeva". Osim Dunforda, u Prvom komitetu su se ponovo našli direktor CIA-e, Ministar energetike i specijalni izaslanik.

Visoki zvaničnik Bijele kuće otkrio je američkim medijima pod uslovom anonimnosti kako je "Bannon doveden da nadgleda Flynna i osigura da tijelo operira efikasnije i u pravcu koji je Trump zamislio". Prema njegovim riječima, pošto Bannon i McMaster dijele viziju i stavove, nema potrebe da Bannon ostane u NSC-u.

Uprkos promjenama u NSC-u, malo je vjerovatno da će utjecaj Bannona na predsjednika Trumpa oslabiti, naprotiv - umjesto da sukobljava svoje stavove sa visokim zvaničnicima NSC-a, Bannon će sada imati više vremena da nasamo razgovara sa Trumpom u Ovalnoj sobi.


(TBT, Newsweek.rs)