„BESA“ PUNA BIJESA Kasami: I Makedonci su taoci kriminalne vlasti

08.04.2017. u 09:38

REGIONAL

„Sadašnji protesti u Skoplju izražavaju antievropsku i antiameričku politiku, koju posljednjih deset godina promovira VMRO-DPMNE zajedno sa albanskom partijom DUI“, izjavio je predsjednik partije Besa u Makedoniji Bilal Kasami


FOTO: Kasami (RTBN)

Umjesto da se organizuju protesti koji bi izvršili pritisak na institucije, da se pronađu rješenja da institucije efikasnije funkcionišu i da se obezbijede blagostanje i jednaki uslovi za sve građane Makedonije, mi se ovako suočavamo s neviđenim apsurdom. Ovdje se organizuju protesti sa ciljem da se blokiraju institucije, da se šire mržnja i netrpljivost, objašnjava Kasimi.

Nažalost, postoji i opšteprihvaćen zaključak da je bezobzirnost međunarodne zajednice u odnosu na ozbiljnost problema u Makedoniji dovela do ove situacije. Da smo bili članica EU i NATO, sigurno se ovi problemi ne bi pojavili, kaže Kasimi i dodaje da, to znači da, osim unutrašnje prepirke i unutrašnje greške, postoji međunarodna odgovornost.

 Građani naše zemlje plaćaju cijenu prethodnih neozbiljnih političara, ali i nedosljedne međunarodne politike prema Makedoniji. Izolacija zemlje stvorila je uslove za masovnu korupciju, kršenje ljudskih prava i slobode izražavanja, zloupotrebu države u stranačke svrhe i nacionalističku i antievropsku retoriku, što je zauzvrat doprinijelo povećanju euro-skepticizma. Vjerujem da aktivnije učesće međunarodne zajednice u događajima u zemlji može dati veliki doprinos demokratizaciji i učlanjenju u euroatlantske strukture - kaže u ekskluzivnom razgovoru za Newsweek.rs Bilal Kasami, predsjednik partije Besa u Makedoniji.

Kasami naglašava i da je zajednička deklaracija albanskih partija objavljena i dostupna javnosti, ništa nije tajna! Deklaracija apsolutno nije u vezi s trenutnom situacijom, ona ce se koristiti samo kao izgovor predsjednika Ivanova, u koordinaciji sa VMRO-DPMNE koja po svaku cijenu želi da spriječi formiranje vlade.

Na pitanje da li je tačno da će nova makedonska vlast proglasiti Srbiju krivcem za genocid nad Albancima u Makedoniji i da je to predviđeno Tiranskom platformom, Kasami kaže da platforma nije namijenjena osudi nacije, nego osudi počinilaca takvih zločina. Ona ne krivi običnog građanina, Srbina iz Srbije, ali krivi one koji su dali nalog za progon i istrebljenje Albanaca.

- Ne radi se o osudi današnje Srbije niti osudi srpskog naroda. Suština je da se osude svi zločini počinjeni nad Albancima u periodu od 1912. do 1956. godine, uključujući i ljude koji su naredili i izvršili tako gnusan čin. O tome će se raspravljati kroz dokazane naučne i historijske podatke. Ako želimo da gledamo u budućnost, moramo zajednički osuditi prošlost koja nam je ostavila veoma loše primjere, kaže Kasimi.


(TBT)