GEOGRAFIJA NAJVEĆEG GENOCIDA U EVROPI: Pašović snimio film o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

08.04.2017. u 09:36

KULTURA

O genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i traganju za nestalim osobama u filmu “Naconalna geografija” govori reditelj Haris Pašović. Premijerno će biti prikazan 19. aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo


FOTO: Pašović (Agencije)

- "Nacionalna geografija" je dokumentarni film o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. U period od 11.7. do 19.7.1995. srpske snage su ubile više od 8.300 muškaraca i dječaka. U filmu su snimljena sva mjesta zatočenja, pogubljenja i primarnih i sekundarnih masovnih grobnica u području Srebrenice, njih više od 90. Neka od tih mjesta su duboko u šumi, neka su u dvorištu kuća ili pored glavnog puta. Film govori o tome kako ta mjesta izgledaju danas. "Nacionalna geografija" omogućava da se topografski sagleda operacija genocida - istakli su iz East West Centra.

Filmu će prethoditi kratki dokumentarni film "Traganje" u kojem pratimo Amora Mašovića i njegove saradnike dok na terenu tragaju za masovnim grobnicama i još više od 1.100 Bošnjaka nestalih u genocidu.

Ovi filmovi pored svog dokumentarnog i umjetničkog izraza, pozivaju na povećanje podrške timovima Instituta za nestale osobe BiH, koji tragaju za posmrtnim ostacima nestalih i Međunarodnoj komisiji za nestale osobe čiji timovi identificiraju pronađene posmrtne ostatke. Danas, 22 godine nakon genocida, još skoro osmina žrtava iz Srebrenice nije pronađena. U cijeloj BiH se traga još za 7.000 nestalih.


(TBT, Agencije)