PUSTINJSKA VEZA PROTIV IRANA: Emirati uspostavili tajni diplomatski kanal između Putina i Trumpa!

05.04.2017. u 09:35

GEOPOLITIKA

Upućeni tvrde da je fokus sastanka bio na ruskoj podršci Iranu


FOTO: Putin (Getty)

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pomogli su u organizovanju sastanka između saradnika Donalda Trumpa i bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina sa ciljem da se između njih otvori tajni diplomatski kanal, objavio je Washington Post.

Washington Post (WP) također tvrdi da su američke, evropske i arapske vlasti izjavile kako su se razgovori, u kojim je učestvovao i Erik Prince, menadžer kontroverzne firme Blackwater, održali 10 dana prije nego što je Trump zvanično postao predsjednik.

Izvori navode da je šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, princ prestolonasljednik Abu Dabija, bio centralna figura sastanka. Detalji sastanka ostaju nepoznati, ali smatra se da je tema bio odnos Rusije i Irana. UAE dijeli Trumpovu netrpljivost prema Teheranu, i Zajed se nadao da će sastanak pomoći da se Rusija distancira od "terorističke Islamske republike". Zajed je navodno 2016. godine pitao Putina da prekine svoj odnos sa Iranom.

WP navodi da je Moskva tražila velike ustupke kao što su olakšanje sankcija Sjedinjenih Država da bi uopšte razmotrila ponudu.

Šta Moskva ima od toga?

Upućeni tvrde da Kremlj nema nikakvih razloga da prekine svoje odnose sa Teheranom osim ako im SAD ne da ono što žele.

"To bi odgovaralo Americi, ali zašto bi Putin to uradio?" kaže Michael McFaul, bivši američki ambasador u Rusiji. "Rusija nema nikakav realni interes od toga jer oni imaju odnos sa Iranom koji traje dugo. Oni se zajedno bore u Siriji, Rusija prodaje oružje Iranu i ta zemlja je važan strateški partner Rusije na Bliskom istoku."

FBI trenutno istražuje rusku umiješanost u izbore u SAD, kao i hakovanje mailova Demokratskog nacionalnog odbora. Na meti federalnog biroa su i moguće veze između Moskve i Trumpovih saradnika.

Sa druge strane, i Prince i Bijela kuća odbacuju navode o povezanosti osnivača Blackwatera sa Trumpom, ali WP navodi da je on uložio 250.000 dolara u predsjedničku kampanju trenutnog predsjednika SAD.

Portparol Erika Princea nazvao je ove navode "lažnim".


FOTO: (AP)

"Sastanak nije imao nikakve veze sa Trumpom", rekao je on. "Zašto se uopšte američka bezbjednost bavi nadzorom američkih građana kad bi trebalo da lovi teroriste?"

Sean Spicer, sekretar za štampu u Bijeloj kući, rekao je da oni ne znaju za takav sastanak, ponavljajući da Princ nije bio dio tranzicionog tima.


(TBT, Middle East Eye, Newsweek.rs)