VRTOGLAVE CIFRE: Arapi napravili najveću banku

04.04.2017. u 09:18

BUSINESS

Prva banka Persijskog zaliva i Nacionalna banka Abu Dabija završile su spajanje, čime je stvoren najveći kreditor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima


FOTO: (Thinkstock.com)

Imovina se procjenjuje na 180 milijardi dolara, a  poslovat će pod imenom Prva banka Abu Dabija (First Abu Dhabi Bank).

Trgovanje akcijama novog zajmodavca počelo je u nedjelju na berzi u Abu Dabiju pod oznakom NBAD, pri čemu su do podneva njegove hartije porasle za 1,5 posto na 10,40 dirhama (2,8 dolara). Prema podacima agencije "Blumberg", do tada je gotovo dva miliona akcija ove banke promijenilo vlasnike.

"Ovo je trenutak promjena za Abu Dhabi, za region i šire", naveo je Abdulhamid Saed, glavni izvršni direktor nove udružene banke u izjavi proslijeđenoj "Blumbergu" e-mailom, dodajući da su glavni prioriteti ovog kreditora ustanovljeni u skladu sa vizijom i ambicijama rasta Abu Dabija i UAE.

Abu Dhabi, koji posjeduje oko šest odsto svjetskih rezervi nafte, spojio je dvije najveće domaće banke kako bi postao konkurentniji prema rivalima i kako bi ojačao svoje mogućnosti kreditiranja i osigurao finansiranje, pošto se emirat bori sa niskim cijenama "crnog zlata".

Spajanje može da dovede do dalje konsolidacije industrije finansijskih usluga Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje se nadmeće oko 50 zajmodavaca na tržištu od oko devet miliona ljudi, ocjenjuju analitičari.


(TBT, Agencije)