CRNA GORA I BOSNA DVA OKA U GLAVI Marković: Radimo na finalizaciji ugovora o dvojnom državljanstvu s BiH

02.04.2017. u 06:02

REGIONAL

Premijer Duško Marković je kazao da potpisivanje Sporazuma dvojnog državljanstva Crne Gore i BiH ne predstavlja pitanje u kojem se dvije strane ne razumiju i nije pitanje u kojem postoje problemi


FOTO: Marković (AA)

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da je potpisivanje Sporazuma o dvojnom državljanstvu s Bosnom i Hercegovinom na liniji bilateralnih odnosa i da dvije strane rade na finalizaciji Sporazuma.

Odgovarajuću na pitanje poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da li će doći do potpisivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu s Bosnom i Hercegovinom, Marković je kazao da potpisivanje Sporazuma dvojnog državljanstva ne predstavlja pitanje u kojem se dvije strane ne razumiju i nije pitanje u kojem postoje problemi.

"Podsjećam da je Vlada Crne Gore 18. septembra 2008. godine utvrdila osnove za pregovore sa drugim zemljama o dvojnom državljanstvu. Nakon toga smo dostavili organima BiH nacrt ugovora o dvojnom državljanstvu. Prema informacijama koje smo dobili, član Predsjedništva BiH izabran od bošnjačkog stanovništva Haris Silajdžić, uložio je veto na taj ugovor uz obrazloženje da bi se potpisivanjem jednog takvog ugovora ugrozila ravnopravnost dijaspore. Tri godine nakon toga, 2012. godine, našem ministarstvu je dostavljen nacrt o državljanstvu. Od tada je to u nadležnosti MUP-a. Nadam se da će preduzeti sve potrebne korake kako bi taj sporazum o dvojnom državljanstvu bio finaliziran'', kazao je Marković.


(TBT)