DOK EVROPSKI LIDERI SJEDE SKRŠTENIH RUKU Rama: Politička temperatura na Balkanu raste, situacija bi mogla izmaknuti kontroli

02.04.2017. u 06:02

REGIONAL

Čelnik albanske Socijalističke stranke Edi Rama, čija je pomoć u organizaciji etničkih Albanaca u Makedoniji kritizirana kao neprimjereno miješanje u unutarnja pitanja druge države, rekao je za švicarske novine Tages-Anzeiger da bi se stanje moglo pogoršati


FOTO: Rama (FAH)

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas za jedne švicarske novine da je „politička temperatura“ na Balkanu znatno narasla, navodeći napetosti između Makedonaca i albanske manjine u Makedoniji.

Albanija, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora nadaju se članstvu u Europskoj uniji, no politički sukobi, etničke napetosti i zaostaci ratnih sukoba iz devedesetih godina kompliciraju taj proces.

Čelnik albanske Socijalističke stranke Edi Rama, čija je pomoć u organizaciji etničkih Albanaca u Makedoniji kritizirana kao neprimjereno miješanje u unutarnja pitanja druge države, rekao je za švicarske novine Tages-Anzeiger da bi se stanje moglo pogoršati.

„U Makedoniji bi situacija mogla izmaknuti kontroli jer je čelnik druge najveće političke stranke zanijekao mandat Albanaca u formiranju vlade“, rekao je Rama.

Poštivanje prava manjina

„Od vlasti u Skoplju tražimo samo da vlada podržava prava albanske manjine“, istaknuo je taj bivši gradonačelnik Tirane.

Rama Skoplje optužuje za blokiranje albanskog kao službenog jezika iako etnički Albanci čine četvrtinu od 2 miliona stanovnika Makedonije.

„Za nas je neshvatljivo da Makedonci odbacuju albanski kao službeni jezik na nacionalnoj razini“, naglasio je.

Rastu napetosti pridonose i drugi čimbenici, tvrdi Rama, poput srpskih provokacija usmjerenih prema Kosovu koje uključuju slanje vlaka ukrašenog bojama srpske zastave i natpisom „Kosovo je Srbija“ u tu bivšu srpsku pokrajinu.

Stvaranje vojske

Etnički albansko Kosovo s druge strane pokušava pretvoriti svoje sigurnosne snage u državnu vojsku, čemu se protivi tamošnja srpska manjina. Kritike na taj plan iznijeli su i NATO i Sjedinjene Države.

Europska unija je ranije ovog mjeseca rekla da joj se balkanske države i dalje mogu pridružiti, no da za to moraju provesti gospodarske i demokratske reforme.

Izgledi za članstvo u EU-u godinama su glavni motor reforma na Balkanu nakon desetljeća komunizma, slabe ekonomije i etničkih sukoba.

„Kad uzmete u obzir to naslijeđe, jedini način da se balkanske države razviju u zrele demokracije jest članstvo u EU-u“, kazao je Rama za švicarske novine.

„Dokle god narod i političke elite Balkana ne izgube vjeru u članstvo u EU-u, one će ostati mirne. Granice će biti u opasnosti ako će EU sjediti na svojim rukama i time nas prepustiti Rusiji“, zaključio je.


(TBT, Agencije)