MALA ZEMLJA OD RUSIJE JAČA: Zašto je Amerikancima važno da Crna Gora uđe u NATO

31.03.2017. u 04:58

REGIONAL

Senator Ben Cardin, jedan od najvećih zagovornika ratifikacije u Senatu, kazao je kako će "članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu sigurnost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava okupirati susjede mijenjajući međunarodni poredak"

FOTO: Đukanović, Stoltenberg (Profimedia)

Američki senatori su velikom većinom glasova podržali ulazak Crne Gore u NATO alijansu - 97 je bilo za, dok su dva bila protiv. Državni sekretar SAD Rex Tillerson tražio je od Senata da brzo odobri članstvo Crne Gore u NATO, navodeći da je odobrenje potrebno prije majskog samita Alijanse.

"Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja", saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka Jean Shaheen.

"Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvijek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredjeljenje", naglasila je senatorka iz New Hampshirea.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsjednika Donalda Trumpa, čija je administracija prethodnih dana ocjenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindsey Graham, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: "Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju".

Senator Ben Cardin, jedan od najvećih zagovornika ratifikacije, kazao je kako će "članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu sigurnost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava okupirati susjede i mijenjati međunarodni poredak".

Demokratski Senator Christopher Murphy kazao je da je ubijeđen da će NATO biti snažniji ukoliko mu se pridruži Crna Gora.

"Iako je mala zemlja, pozicija Crne Gore vrlo je značajna. Crna Gora je napravila veliki napredak u sigurnosnom sektoru i oblasti vladavine prava. Ministarstvo odbrane je moderniziralo Vojsku. Ostalo je još posla koji će biti urađen kada se Crna Gora priključi Alijansi", dodao je Murphy, prenijela je RTCG.

Članstvo Crne Gore u NATO moraju odobriti svih 28 članica Alijanse. Nakon što predsjednik SAD Trump stavi potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji. Ostalih 25 članica je već kompletiralo proces.

Ostalo je da se o pristupanju Crne Gore izjasne još dvije zemlje članice Alijanse - Španija i Holandija, ali glas SAD je svakako najznačajniji.

Čak i prije glasanja u Senatu, Moskva je signalizirala duboko protivljenje naporima Crne Gore na NATO putu.

Slučaj "državni udar" iz oktobra prošle godine za šta su neki crnogorski predstavnici vlasti okrivili Rusiju, viđen je kao potencijalni napor Moskve da podrije upliv NATO-a, piše Slobodna Evropa.

Kako navode, Moskva je izgleda odlučila da "pošalje signal, kako Srbiji tako i drugima, da je ostala u potpunosti posvećena uticaju na politiku na Balkanu, time što je ugostila premijera Srbije Aleksandra Vučića dan prije glasanja Senata o ulasku Crne Gore u NATO i sedam dana prije predsjedničkih izbora u Srbiji".

Daniel Serwer profesor na američkom Univerzitetu John Hopkins i ekspert za Balkan za podgoričku Pobjedu upozorio je da Moskva nikada neće odustati od Crne Gore. "Ruski marifetluci su jeftini i ponekad vrlo efikasni", kaže Serwer.

On tvrdi da se izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova "da je Crna Gora popustila pred ultimatumom ili Rusija ili NATO i odlučila da zanemari ekonomski aspekt i da žrtvuje odnose sa Rusijom" nikako ne može tumačiti daje Rusija digla ruke od Podgorice.

On objašnjava da će Trump uložiti napor da poboljša odnose sa Rusijom, dijelom i vodeći pomirljivu politiku vezano za ruske zahtjeve za NATO, Ukrajinu i Siriju.

"Moskva će nastaviti borbu protiv ulaska Crne Gore u Alijansu i bit će joj lakše u početnoj fazi Trumpove administracije. Ali, na kraju mislim da će Crna Gora ući u NATO ove godine i pomoći da vrata ostanu otvorena za druge aspirante", zaključuje Serwer.

Iako je Senat glasao da se odobri pristupanje, završni dokument i ono što se naziva "deponovanje instrumenta ratifikacije" ipak mora da potpiše Trump.

Prošle sedmice, glavni vojni komandant SAD u Evropi, general Curtis Scapparotti, rekao je komitetu Senata da bi odbijanje Crne Gore moglo poslati pogrešan signal drugim zemljama koje su zainteresovane za ulazak u savez.

"Ako izgubimo ovo, to bi unazadilo mnoge druge zemlje i narode, posebno u istočnoj Evropi, koje se raduju i gledaju na Zapad", rekao je Scapparotti.

(TBT)