OBRT: Dylan za vikend dolazi u Stockholm, usput će primiti Nobela

31.03.2017. u 04:58

KULTURA

"Švedska akademija i Bob Dylan dogovorili su se da će sastanak održati za vikend" u Stockholmu gdje Dylan stiže zbog svojih koncertnih obaveza početkom aprila, napisala je stalna sekretarka Švedske akademije Sara Danius na svom blogu

FOTO: (Wikipedia)

Bob Dylan primit će u subotu ili nedjelju u Stokholmu medalju i diplomu koje mu pripadaju uz Nobelovu nagradu za književnost koja mu je dodijeljena 2016., objavila je stalna sekretarka Švedske akademije Sara Danius.

"Švedska akademija i Bob Dylan dogovorili su se da će sastanak održati za vikend" u Stokholmu gdje Dylan stiže zbog svojih koncertnih obveza početkom aprila, napisala je Danius na svom blogu.

Nobelovac je odranije imao dogovorene koncerte u švedskoj prijestolnici, ali sve do danas bila je tajna kakve su njegove namjere prema Akademiji.

"Bit će to u malom uskom krugu i događaju neće prisustvovati nijedan predstavnik medija", dodala je Danius.

Nikakav govor nije predviđen. Akademija ima dobrih razloga vjerovati da će snimljena verzija govora biti naknadno poslata u Stockholm, objasnila je.

Danius je u utorak rekla da je Dylan obvezan da održi predavanje do 10. juna ako želi novčani dio nagrade od osam miliona švedskih kruna.

Govori takozvane "Nobelove lekcije" povremeno se i snimaju, a posljednji put se to dogodilo s dobitnicom Nobelove nagrade za književnost Alice Munro u 2013. godini", podsjetila je Danius.

Ta kanadska književnica u dobi 82 godine nije mogla putovati u Švedsku zbog krhkoga zdravlja.

Nakon što je proglašen dobitnikom, Dylan sedmicama nije odgovarao na pozive Švedske akademije i nije došao na svečano uručenje nagrade pravdajući se neodložnim obavezama. Poslao je pismo zahvalnosti koje je pročitala američka ambasadorica u Švedskoj.

"Nikada nisam imao vremena da se zapitam jesu li moje pjesme književnost", poručio je tada i dodao: "I zato zahvaljujem Švedskoj akademiji na tome što je uzela vremena da razmotri to pitanje i što je na kraju tako divno odgovorila", prenosi N1.

Sedamdesetpetogodišnji američki muzičar koncerte u Stokholmu treba održati 1. i 2. aprila, a potom 9. aprila u Lundu. Koncerti su zakazani u sklopu evropske turneje i u povodom objave njegovog trostrukog albuma Triplicate.

(TBT)