ARAPI SPAŠAVAJU BRITANIJU: Velika investicija Katara u Velikoj Britaniji

31.03.2017. u 04:58

BUSINESS

Zemlja domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine već je mnogo uložila u Veliku Britaniju. Njeno imanje uključuje udio u britanskoj banci Barclays i vlasništvo nad mnogim istaknutim londonskim posjedima, uključujući legendarnu robnu kuću Harrod


FOTO: Ilustracija (public)

Energetski bogata nacija Katar objavila je da u narednih tri do pet godina planira uložiti pet milijardi funti (oko 5,8 milijardi eura) u britansku ekonomiju.

Abdullah bin Nasser Al Thani, premijer Katara najavio je investiciju od 5,8 milijardi eura na investicionom forumu u Londonu. Dodao je da će se to dogoditi u narednih tri do pet godina kroz investicione fondove i druge “relevantne stranke“ iz bogate zaljevske zemlje, koja je veliki izvoznik prirodnog gasa.

Zemlja domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine već je mnogo uložila u Veliku Britaniju. Njeno imanje uključuje udio u britanskoj banci Barclays i vlasništvo nad mnogim istaknutim londonskim posjedima, uključujući legendarnu robnu kuću Harrods.

Katar, koji je član OPEC-a, 2015. godine najavio je da će tokom pet narednih godina u Sjedinjenim Američkim Državama uložiti 35 milijardi dolara (oko 32,25 milijardi eura).


(TBT)