PROFIT, PROFIT UBER ALLES: Uprkos sukobu sa Erdoganom, Njemačka povećala isporuku oružja Turskoj

28.03.2017. u 01:12

GEOPOLITIKA

Prema navodima njemačkog ministarstva privrede od 1. januara 2017. godine, dakle za samo dva i po mjeseca, odobrene su 54 isporuke oružja Turskoj čija je ukupna vrijednost 21,8 miliona eura


FOTO: Erdogan (Reuters)

Njemački mediji su nedavno izvještavali o tome da se Turskoj, zbog kršenja ljudska prava, sve više uskraćuje isporuka oružja. Njemačka vlada je saopštila da je odbijeno 12 zahtjeva isporuke oružja, a razlog je povećana zabrinutost zbog unutrašnjopolitičkih represija u Turskoj.

Međutim, prema navodima njemačkog ministarstva privrede, koje je odgovorno za izdavanje odobrenja, od 1. januara 2017. godine, dakle za samo dva i po meseca, odobrene su 54 isporuke oružja Turskoj čija je ukupna vrijednost 21,8 miliona eura.

Dvije najveće pošiljke su u kategoriji: bombe, torpeda i rakete čija vrijednost iznosi skoro 18 miliona eura. Tome treba dodati i isporuke koje sadrže opremu za ratne brodove, vojnu elektroniku, kao i osam dozvola za isporuku nepoznatog broja pištolja. Iz Njemačke je prošle godine u Tursku izvezeno oružje i ratna oprema u vrijednosti od 84 miliona eura, što znači da je mjesečna isporuka bila u vrijednosti od sedam miliona eura. Dakle, od početka ove godine je mjesečna isporuka porasla na devet miliona eura.

Strah od zloupotrebe

S obzirom da je Turska članica NATO, njemačka vlada ističe da se ograničavanje isporuke oružja i vojne opreme primjenjuje samo „iz posebnih političkih razloga u pojedinačnim slučajevima". Pritom veoma važnu ulogu ima poštovanje ljudskih prava. Inače, od pokušaja puča u Turskoj, u julu 2016. godine, Berlin je postao oprezniji jer strahuje da će to oružje biti upotrijebljeno za povećanje pritiska na sopstveno stanovništvo i „ u kontekstu internih represija ili konflikta sa Kurdima".

Poslanik u njemačkom parlamentu Bundestagu, Jan van Aken, kaže da je dobro što je njemačka vlada odbila nekoliko isporuka oružja Turskoj, ali da je sljedeći cilj da „Turska iz Njemačke uopšte ne dobija oružje. On kaže da turska vlada vodi rad „u sopstvenoj zemlji i Siriji i da sve više nastupa diktatorski".

„Zahtijevamo hitnu obustavu isporuke oružja Turskoj sve dok turski predsjednik Erdogan vodi rat protiv sopstvenog stanovništva", izjavila je za Passauer Neue Presse, Katrin Gering-Ekart, predsjednica Kluba poslanika stranke Zelenih u Bundestagu. Ona kaže da i „za članice NATO važe ljudska prava i demokratski standardi koje Turska trenutno masovno krši".


FOTO: Ilustracija (Sputnjik)

Unosni poslovi sa Turskom

Šefica Letvice Katja Kiping je zatražila da njemačka vlada blokira sve državne naloge koje ima proizvođač i izvoznik oružja Rajnmetal. „Koncern iz Diseldorfa planira da proizvodi tenkove za Tursku", kaže Kiping i dodaje: „Njemačka vlada mora okončati unosno industrijsko partnerstvo sa ovom fabrikom oružja". Rajnmetal je nedavno saopštio da brani planove o širenju poslovanja: „Turska je i dalje važan trgovinski partner Njemačke, sasvim integrisan Nato partner i kandidat za članstvo u EU".

Prema pisanju lista Velt koncern iz Diseldorfa na zahtjev Turske planira izgradnju fabriku municije u Turskoj u okviru zajedničke firme. Osim toga postoje pripreme za osnivanje njemačko-tursko-malezisjke firme za proizvodnju tenkova. Procjenjuje se da će u naredne dve ili tri godine njemačke firme za naoružanje i vojnu opremu sklopiti ugovore vrijedne preko deset milijardi eura. Pri tome Rajnmetal ima veoma dobre šanse. Paleta proizvoda se kreće od tenkova Leopard 2 do 15.000 vojnih vozila, oklopnih vozila Puma, pa do komunikacione mreže za vojna vozila (MoTaKo).

Njemačko-turski ondosi su u posljednje vrijeme veoma zategnuti, a posebno nakon otkazivanja nastupa turskih političara na predizbornim skupovima u Njemačkoj. Turski predsjednik Erdogan je rekao da će nastaviti poređenje sa nacistima sve dok ga Evropa bude nazivala diktatorom. Erdogan je također rekao da do 16. aprila, kada se održava referendum u Turskoj, ne planira posjetu Njemačkoj. Turci će na referendumu odlučivati o reformi ustava koja Erdoganu daje daleko veću vlast.


(TBT, DW)