45 GODINA KUMA (III dio): Nekoliko aspekata „Kuma“ kojih nema u filmu (FOTO)

26.03.2017. u 02:41

KULTURA

Mario Puzo, otac „Kuma“, razvio je u originalnoj knjizi i neke ključne elemente priče koji nisu ušli u film


FOTO: Profimedia

Al Caponeovi žestoki momci

Capone u New York šalje dvojicu svojih ljudi sa zlim namjerama, ali Don Vito je već korak ispred njega. Luca Brasi uspijeva da ih savlada i veže, a usta im zapušava salvetama. Pošto je prvi nakon ispitivanja odao ime svog nalogodavca, Brasi ustanovljava da je drugi umro od šoka, zadavivši se salvetom kojom su mu bila zapušena usta.


FOTO: Profimedia

Sonnyjeva vanbračna veza

Sonnyjev odnos s Lucy Mancini u Puzovom romanu igra veliku ulogu. Mancini je Sonnyjeva dugogodišnja ljubavnica, a kad on pogine, trudna je i nosi njegovog sina. Taj dio Sonnyjeve priče u prvi plan dolazi u „Kumu 3“, kad se Lucy Mancini i Sonijev sin Vincent pojavljuju na Michaelovoj zabavi nakon što je dobio priznanje od pape.


FOTO: Profimedia

Fabrizio dobija svoje„Fabrizio, kuda ćeš?“, sve je što Michael uspijeva da kaže prije nego što bomba koju je tjelohranitelj postavio eksplodira i Apollonia gine. U filmu Fabrizija tu vidimo posljednji put, ali u knjizi ga porodica Corleone konačno nalazi, kao starog čovjeka koji pod lažnim imenom drži piceriju u gradu Buffalu, i tek nakon toga mu se gubi svaki trag.


FOTO: Profimedia

Johnnyeva priča

U filmu je prikazan samo da bi se na lak način objasnilo koliko moći Don Corleone zapravo ima, ali uloga Johnnyja Fontanea u romanu je mnogo veća. Ovo istinsko kumče Vita Corleonea je ljubimac porodice i uvijek dobrodošao u kući Corlenoveovih, a u knjizi je prikazan kao mnogo složeniji lik nego na filmskom platnu.


FOTO: Profimedia


(TBT, newsweek.rs)