KAKO JE TURBO-FOLK POBIJEDIO U SRBIJI: Lepa Brena skandalizirala je rodnu Bosnu spotom "Ljubav je" gdje nosi uniformu ubica Ratka Mladića

24.03.2017. u 04:32

KULTURA

Ranih devedesetih, Srbija učvršćuje veze sa političko-mafijaškim vojskama koje koriste nacionalizam da bi održale moć, kao i zvijezde turbo-folka, koje apologetski pjevaju o novcu, mišićima, lahkim djevojkama i velikim kolima


FOTO: Ilustracija (Ratka Lugumerski Teber)

Početak 1992. U Hrvatskoj, borbe između JNA (Jugoslovenske narodne armije), srpske vojske, i nacionalne hrvatske garde traju skoro godinu dana. Tri najuticajnija rock benda u državi, Ekatarina Velika, Električni orgazam i Partibrejkersi, svi iz Beograda, osnivaju antiratni kolektiv Rimtutituki. Prkoseći nacionalističkom režimu Slobodana Miloševića, nezavisni Radio B92 emitovat će njihov pacifistički singl.

April četvrti, 1992. Partibrejkersi i Električni orgazam drže svoj posljednji koncert u Sarajevu. Rat je pred vratima: dva dana kasnije počet će opsada grada. Jugoslavija, pogođena ekonomskom krizom, destabilizirana sveprisutnom korupcijom i nestankom maršala Tita 1980, neće izdržati pad Berlinskog zida i političku nacionalističku manipulaciju. Što se tiče kreativnog bratstva jugoslovenskog roka, on je odsvirao svoju posljednju pjesmu.

Umjetnici su u Jugoslaviji oduvijek uživali izvjesnu slobodu izraza, sve dok su poštovali režimske „crvene linije": konkretno, nacionalizmi nisu smjeli da se ohrabruju ni pod kojim razlozima. Ako se na njega i gledalo s podozrenjem, dolazak rocka stoga nije bio ni zabranjen ni osuđen.

Ranih devedesetih, Srbija učvršćuje veze sa političko-mafijaškim vojskama koje koriste nacionalizam da bi održale moć, kao i zvijezde turbo-folka, koje apologetski pjevaju o novcu, mišićima, lahkim djevojkama i velikim kolima. Fotografije srpskih paramilitarnih vojnika kako igraju uz turbo-folk proslavljajući pad Vukovara obišle su svijet.

Tri godine kasnije, pjevačica Lepa Brena skandalizirala je rodnu Bosnu spotom Ljubav je: nosi uniformu ljudi Ratka Mladića, glavnog komandanta Vojske Republike Srpske u Bosni, koji će biti optužen za masakr u Srebrenici jula 1995. Što se tiče spektakularne Cece, koja prodaje milione albuma širom Balkana, ona gostuje kao zvijezda kod svog budućeg muža Željka Ražnatovića, poznatog kao Arkan, vođe Stranke srpskog jedinstva, ekstremno desne partije, i njegovih Tigrova, vojske koju je Beograd koristio da bi sijao strah i trepet u Bosni i Hrvatskoj. „Možete biti sretni kao ja ako se pridružite Stranci srpskog jedinstva", izjavila je.

Određeni rockeri biraju egzil (Rundek, Bregović...). Drugi se gube u patriotskom roku (Prljavo kazalište), čak i u ultranacionalizmu, poput Bore Đorđevića, iz srpskog benda Riblja čorba, nastavljajući držati koncerte...


(TBT, Le Monde)